Aλλαξε η κυβέρνηση την αρχική ρύθμιση που προέβλεπε την απελευθέρωση αμοιβών και πρόσθετων παροχών σε όσες τράπεζες έχουν μειώσει κάτω από 10% τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων
Με αλλαγές στο άρθρο 11 που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής μπόνους στις αποδοχές των ανώτατων και ανώτερων τραπεζικών στελεχών κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο βίος του οποίου παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025, ανοίγοντας «παράθυρο» τριών ετών για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες.
Ειδικότερα με την τροποποίηση της διάταξης (σε σχέση το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις 29 Απριλίου) που αφορά τις αμοιβές και την οποία είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, τα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών (πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, μέλη δ.σ , γενικοί διευθυντές και αναπληρωτές τους) θα πρέπει να περιμένουν μέχρι του χρόνου για να λάβουν μπόνους ακόμα κι αν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κάτω από το 10% . Και αυτό γιατί στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε αναφέρεται ρητά ότι η παροχή μπόνους καταργείται «για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022». Ο ίδιος χρονικός περιορισμός προβλέπεται και για τις σταθερές απολαβές των ίδιων στελεχών ώστε να μην υπερβαίνουν τις αντίστοιχες αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η προσθήκη αυτή έγινε καθώς δύο τράπεζες, όπως είχε αναφέρει ο Αλ. Πατέλης, είχαν ήδη καταθέσει αίτημα προς το ΤΧΣ για τη χορήγηση μπόνους.
«Μάθαμε ότι δύο τράπεζες πήγαν πίσω από την πλάτη μας και έκαναν αίτηση στο ΤΧΣ να εγκρίνει bonus φέτος για τις χρήσεις του 2020-2021 για τα στελέχη τους και αυτό πριν καν ψηφιστεί ο νόμος. Εμείς λέμε λοιπόν “όχι” και τροποποιούμε τη διάταξη ώστε να μην υπάρχει bonus στις τράπεζες φέτος, ο κόσμος υποφέρει όπως είπαμε πριν και πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί», είχε αναφέρει ο κ. Πατέλης, μιλώντας στον Real Fm την περασμένη Τετάρτη.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά το θέμα των αμοιβών η διάταξη (Αρθρο 11 παρ. 3)΄ προβλέπει:
«Για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022, οι σταθερές αποδοχές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όσων έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα γενικού διευθυντή, καθώς και των αναπληρωτών του, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι πάσης φύσης μεταβλητές απολαβές (bonus) των ιδίων προσώπων καταργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του υποβληθέντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας εγκρίσεως του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης, σχεδίου αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού ή για όσο διάστημα ο ως άνω δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων υπερβαίνει το 10% ή για τις οικονομικές χρήσεις αναφοράς μέχρι και του 2022.»
Ομοίως, για το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετοχής του πιστωτικού ιδρύματος στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, οι μεταβλητές απολαβές μπορούν να λαμβάνουν μόνο τη μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα είναι 40,39%, στην Πειραιώς 27%, στην Αlpha Bank 9% και μόλις 1,4% στην Eurobank. Εξάλλου το Ταμείο ελέγχει το 62,93% της Attica Bank.