Θα εμφανίσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των προηγμένων κρατών το 2023
H νέα έκθεση του ΟΟΣΑ ήρθε απλά να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουν οι περισσότερες κυβερνήσεις διεθνώς: ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε πιο θολό το οικονομικό τοπίο, με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό, αν και ο διεθνής οργανισμός αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας πως η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει το βαθύ κύμα στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70.
Σε κάθε περίπτωση κάποιες οικονομίες σίγουρα θα βρεθούν σε δυσκολότερη θέση και μία από αυτές είναι η βρετανική. Ουσιαστικά η Βρετανία, πέρα από την Ρωσία για ευνόητους λόγους, θα παρουσιάσει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των πλέον προηγμένων κρατών, όπως και μεταξύ των κρατών μελών του G20.
Δεν είναι τυχαίο πως σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, η κορυφαία οικονομολόγος του οργανισμού, Λόρενς Μποουν, επέλεξε να κάνει ειδική μνεία στην αυξημένη αδυναμία της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες πλούσιες χώρες, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι η μοναδική που βρίσκεται αντιμέτωπη ταυτόχρονα με την απειλή του υψηλού πληθωρισμού, των ολοένα αυξανόμενων επιτοκίων και των υψηλών φόρων.
Πληθωρισμός, επιτόκια, φόροι
«Ένα θέμα είναι πως πληθωρισμός (στη Βρετανία) είναι πιο υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ που ανήκουν στο G20. Το άλλο θέμα είναι πως υπάρχει μια ταχύτατη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου προφανώς να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που είναι η μεγαλύτερη στο G7» υποστήριξε η κυρία Μπουν, εξηγώντας δε, πως παράλληλα υπάρχουν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η επιπλέον πίεση που έφερε το Brexit στο εμπόριο και την οικονομία ευρύτερα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η βρετανική οικονομία θα κινηθεί πολύ καλά φέτος χάρη στη δυναμική που έχει αποκτήσει από την περσινή ανάκαμψη από τα χειρότερα της πανδημίας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να διαμορφώνονται στο 3,6%. Όμως, η επόμενη χρονιά θα συνοδευτεί με μια απότομη βουτιά σε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καμία άλλη προηγμένη χώρα δεν θα παρουσιάσει.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η βρετανική οικονομία θα πάει από το να είναι το κράτος μέλος του G7 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση φέτος μετά τον Καναδά στο να βιώνει την χαμηλότερη ανάπτυξη μεταξύ όλων των κρατών του G20, πλην της Ρωσίας, την επόμενη χρονιά.
Σημειωτέον πως στην προηγούμενη έκθεση του προ εξαμήνου, ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 4,7% φέτος και 2,1% την επόμενη χρονιά.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο ποσοστό ρεκόρ του 8,8% πριν υποχωρήσει ελαφρά γύρω στο 7,3% το 2023.
Αμφίβολα αποτελέσματα από την BoE
Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια που θα οδηγήσουν σε σημαντική συμπίεση στα πραγματικά εισοδήματα, ενώ ουσιαστικά αμφιβάλει πως η Τράπεζα της Αγγλίας παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων θα καταφέρει να θέσει τις πληθωριστικές πιέσεις υπό έλεγχο. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει πως η BoE θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια από το σημερινό 1% στο 2,5%.
Μια παρατεταμένη περίοδος υψηλής προσφοράς και σοβαρών ελλείψεων στην αγορά εργασίας θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις σε μόνιμες περικοπές στη δραστηριότητα τους ή και σε αυξήσεις μισθών για την προσέλκυση προσωπικού, κάτι που θα κρατήσει ζωντανές τις πληθωριστικές πιέσεις, προειδοποιεί η έκθεση.
Νέος πονοκέφαλος για τον Μπόρις
Τα μηνύματα του ΟΟΣΑ προφανώς δεν… χαροποίησαν την Ντάουνινγκ Στριτ ειδικά σε ένα διάστημα που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, έχοντας γλιτώσει οριακά την καταψήφιση του στην πρόταση μομφής της Δευτέρας. Μάλιστα, η λαϊκή δυσφορία για την ακρίβεια και την οικονομική δυσπραγία είναι βέβαιο πως θα αποτυπωθεί και στις δύο επαναληπτικές κάλπες που θα στηθούν στα τέλη του μηνός σε δύο περιφέρειες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιμένει σε «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών μετά την «σπατάλη» της πανδημίας, παρά το γεγονός πως η ασφυκτική πίεση από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις οδήγησε πρόσφατα σε επιπλέον μέτρα και παροχές για την στήριξη της κοινωνίας από την λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης. Ένα πακέτο που η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δρομολόγησε εσκεμμένα την τρέχουσα περίοδο για να μειώσει το πολιτικό κόστος που έχει επιβαρύνει την δημοτικότητα του Τζόνσον. Όμως, και ο ίδιος ο Σούνακ σε δηλώσεις του προ ημερών παραδέχτηκε ότι ανησυχεί ότι τα νέα μέτρα θα ωθήσουν ακόμη πιο ψηλά τον πληθωρισμό.
Ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του προειδοποίησε το Λονδίνο πως θα πρέπει να βρει τρόπους να μειώσει την φορολόγηση (κυρίως προς τις επιχειρήσεις) για να υποστηρίξει την οικονομία πριν αυτή προσγειωθεί σε μηδενικά επίπεδα την επόμενη χρονιά.