Παράταση πενταετούς παραγραφής
Η πενταετής παραγραφή παρατείνεται μεταξύ άλλων και στις εξής περιπτώσεις:
(α) εάν, εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή και μόνο για το ζήτημα στο οποίο αφορούν, για περίοδο ενός (1) έτους από τη λήξη της πενταετίας.
β) εάν ζητηθούν πληροφορίες από χώρα της αλλοδαπής, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για τη διαβίβαση των εν λόγω πληροφοριών προσαυξημένο κατά ένα έτος από την παραλαβή τους από τη Φορολογική Διοίκηση,
γ) εάν ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, ένδικο βοήθημα ή μέσο, για περίοδο ενός έτους μετά την έκδοση απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, και μόνο για το ζήτημα, το οποίο αφορά.
Επιχειρηματική δραστηριότητα επί πώλησης ακινήτων
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, μπορεί να θεωρηθούν ως επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από δύο συναλλαγές επί ακινήτων αν γίνουν εντός διετίας, π.χ. αγορά κτήματος από φυσικά πρόσωπα, αναδιανομή μεταξύ τους και πώληση τους ή ανέγερση διαμερισμάτων από ένα φυσικό πρόσωπο και πώληση τριών εξ αυτών, εντός διετίας.
Σε ότι αφορά το χαρακτηρισμό ως επιχειρηματικής συναλλαγής «μεμονωμένης» ή «συμπτωματικής» πράξης (π.χ. αγορά αγροτεμαχίου και πώληση), το σημαντικότερο κριτήριο είναι αν πρόκειται για αξιοποίηση περιουσίας ή αντίθετα εάν η πράξη αυτή αποσκοπούσε στην επίτευξη κέρδους. Ενδεικτικά παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της απόκτησης και της πώλησης, το τίμημα πώλησης σε σχέση με το κόστος αγοράς, η κερδοσκοπική πρόθεση, η οποία συνάγεται από τα πραγματικά περιστατικά, κλπ.
Το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 2261/2020 απόφαση έκρινε ότι δεν αποτελεί επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων κάθε αγορά και (μετα)πώληση ακινήτων, από την οποία προκύπτει χρηματική ωφέλεια, αλλά η κατά σύστημα αγορά (ήτοι απόκτηση από επαχθή αιτία, προς την οποία εξομοιώνεται, για σκοπούς φορολογίας, και η κτήση κυριότητας ακινήτου δια χρησικτησίας) και εν συνεχεία πώληση ακινήτων.
Χρησιδάνειο και παραγωγικότητα δαπάνης
Με την υπ’ αριθ. 161/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι συνιστά παραγωγική, και ως εκ τούτου εκπεστέα από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, η εγγραφείσα στα βιβλία αυτής δαπάνη, που αφορά το κόστος αγοράς εκ μέρους της ιατρικών μηχανημάτων ιδιοκτησίας της. Τα μηχανήματα αυτά, η επιχείρηση, στο πλαίσιο συμφωνιών περί πωλήσεως σε πελάτες της (επιχειρήσεις εκμετάλλευσης διαγνωστικών κέντρων, κλινικών, θεραπευτηρίων) αναλωσίμων, τα χρησιδανείζει σε αυτές χωρίς ιδιαίτερο αντάλλαγμα, με σκοπό αυτές να τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τον εφοδιασμό τους με προϊόντα της αναιρεσίβλητης. Με αυτό το σκεπτικό κρίθηκε ότι η δαπάνη συναρτάται με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης και είναι εκπεστέα.
Συνήθη ερωτήματα
Το προς διανομή ποσό μερισμάτων ΑΕ καταβάλλεται στους μετόχους μέσα σε δύο (2) μήνες από την απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης που ενέκρινε τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και αποφάσισε τη διανομή». (Άρθρο 160 παρ. 3 Ν. 4548/2018).
Η επιστημονική ομάδα της ARTION
Με την επιμέλεια του κ. Γεωργίου Δαλιάνη
Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.