Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Δύο βασικές ομάδες οφειλετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός ρυθμίσεων θα βρεθούν στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, στην πρώτη ομάδα ανήκουν εκείνοι οι οποίοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την περίοδο 2020 -2021, δηλαδή στην σκληρή φάση της πανδημίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το γεγονός ότι οι οφειλές αυτές γεννήθηκαν πρόσφατα σημαίνει πως αφενός είναι σχετικά μικρές και αν δεν υπήρχαν άλλες πριν είναι πιο εύκολα εισπράξιμες. Συνεπώς, μία πίεση του ΚΕΑΟ προς τους οφειλέτες αυτούς, καταρχάς μέσω αποστολής ατομικών ειδοποιήσεων, θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα, μέσω υπαγωγής σε ρύθμιση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Η δεύτερη ομάδα των οφειλετών, αναφέρουν στελέχη του e-ΕΦΚΑ στο Capital.gr, η οποία θα βρεθεί στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ είναι εκείνη των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή όσων διαχρονικά, δηλαδή και προ της προηγούμενης διετίας, δεν ήταν συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία και μπαινο-βγαιναν σε ρυθμίσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΚΕΑΟ θα κάνει μία διάκριση μεταξύ δύο υποομάδων. Στην πρώτη υπο-ομάδα ανήκουν οι μεγαλοφειλέτες, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι οφείλουν πάνω από 150.000 -200.000 ευρώ. Αυτοί θα βρεθούν πρώτοι στη λίστα των ειδοποιήσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης -σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις ειδοποιήσεις.
Ως μέσο “κοινωνικής” πίεσης θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση και η δημοσιοποίηση της λίστας – στις 30 Ιουνίου 2022- όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ταμεία και δεν έχουν τα έχουν ρυθμίσει. Στη δεύτερη υπο-ομάδα των στρατηγικών κακοπληρωτών ανήκουν οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι θα βρεθούν δεύτεροι στη λίστα των ειδοποιήσεων -κατασχέσεων.
Την ίδια, ώρα, όμως, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι “απειλητικές” κινήσεις από πλευράς ΚΕΑΟ απέναντι στις δύο παραπάνω μεγάλες ομάδες οφειλετών που βρίσκονται στο στόχαστρο (δηλαδή εκείνους που έκαναν οφειλές το 2020-2021 και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς λαμβάνεται υπόψην και η τρέχουσα οικονομική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από την δραματική επιδείνωση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Συνακόλουθα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει προγραμματισμός για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχετήρια σε κινητή (καταθέσεις κλπ.) και ακίνητη περιουσία πριν το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Επιχειρησιακό σχέδιο
Πέραν της παραπάνω ειδικής στόχευσης, το ΚΕΑΟ, όπως αναφέρεται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του (Μάιος 2022), θα ξεκινήσει πάλι και η συστηματική εξαγωγή αρχείων για
την παρακολούθηση της εξέλιξης των μέτρων (follow-up) και τον προγραμματισμό νέων ενεργειών.
Τα εξαγόμενα αρχεία κατηγοριοποιούνται στις εξής πέντε κατηγορίες
1. Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης, κλπ (στόχος ο επανέλεγχος (Follow up) των προϋποθέσεων για λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου)
2. Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ έτους στο Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης, κλπ (στόχος ο επανέλεγχος – Follow up – των προϋποθέσεων για λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου)
3. Αρχεία οφειλετών που απώλεσαν ρύθμιση (στόχος η λήψη μέτρων εντός 75 ημερών από την απώλεια)
4. Αρχεία οφειλετών που αυξάνουν συνεχώς την οφειλή δημιουργώντας νέο χρέος κάθε μήνα (στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου
5. Αρχεία συνυπόχρεων υπεύθυνων οφειλετών με προσωπική ευθύνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω πρόσφατης μεταβολής στα στοιχεία μητρώου αναφορικά με την χρονική περίοδο υπευθυνότητας ή την ιδιότητα υπευθύνου (στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου).