Του Λεωνίδα Στεργίου
Επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλου μεγέθους και σε κλάδους όπου δρομολογούνται ντιλ και εμπλέκονται με επενδυτικά έργα λόγω Ταμείου Ανάπτυξης και προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα αντλήσουν το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού φέτος. Μάλιστα, η ζήτηση του πρώτου τριμήνου και τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν ότι η επιχειρηματική πίστη κινείται προς τα ανώτατα όρια των στόχων που είχαν θέσει για το 2022 οι τράπεζες, αναφορικά με τις χορηγήσεις δανείων.
Οι κλάδοι
Πρωταγωνιστούν οι κλάδοι ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών, τουρισμού, μεταποίησης, ναυτιλίας και ακίνητης περιουσίας. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται σε τομείς όπου βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρηματικά ντιλ, όπως τα τρόφιμα, οι τηλεπικοινωνίες. Αλλά και οι υποδομές, οι οποίες ευνοούνται παράλλημα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου σε διεθνείς αναλυτές. Έδωσαν πληροφορίες για τις τάσεις που επικρατούν στο πεντάμηνο και τις προβλέψεις για το έτος.
Μέχρι σήμερα και οι στόχοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα νέα δάνεια προς το σύνολο του ιδιωτικού τομέα θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να απορροφούν σχεδόν τα 6,5-8,5 δισ. ευρώ, οι μικρότερες ποσό 1,5-1,8 δισ. ευρώ και τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις σχεδόν 2 δισ. ευρώ.
Ήδη, η καθαρή πιστωτική επέκταση (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές και τιτλοποιήσεις) ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω επιχειρηματικής πίστης. Μάλιστα, η ζήτηση του πρώτου τριμήνου και η πορεία μέχρι τα μέσα Μαΐου οδήγησαν την Alpha Bank να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο της για τα δάνεια, ενώ οι υπόλοιπες διατηρούν ακόμα το ανώτατο όριο, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέσω Ταμείου Ανάκαμψης θα κλείσουν συμβάσεις για δάνεια 1 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις να φτάνουν μέχρι το τέλος του έτους στα 250 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές θα είναι οι κλάδοι των υποδομών και της ενέργειας, όπου ήδη δρομολογούνται επενδυτικά σχέδια 2,3 δισ. ευρώ, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ντιλ και ιδιωτικοποιήσεις
Μετά τους κλάδους της ενέργειας και ειδικά των ΑΠΕ, της μεταποίησης και του τουρισμού, μεγάλα δάνεια προορίζονται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων ντιλ στον κλάδο των τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ντιλ Motor Oil – Ελλάκτωρ, Cosmos Aluminium – ΕΤΕΜ, Chipita – Mondelez International, Coca Cola HBC – Coca Cola Bottling Company of Egypt, Dardanel Onentas Gida Sanayi – Kallimanis, οι εξαγορές από την Delivery Hero, Wind Hellas – United Group, Χάλυψ – Ηρακλής κ.ά., συνολικού ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι διαγωνισμοί για Αττική Οδό, περιφερειακά λιμάνια, η παραχώρηση της Εγνατίας κ.λπ.
Eurobank
Η τάση του πρώτου τριμήνου έδειξε καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 0,4 εκατ. ευρώ που προήλθε κυρίως από επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Η ζήτηση ενισχύθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο και τον Μάιο, κυρίως από κλάδους που σχετίζονται με την ενέργεια (ΑΠΕ), ναυτιλία, τουρισμό, κατασκευές και μεταποίηση. Η ζήτηση μέχρι σήμερα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για δάνεια 2,3 δισ. ευρώ.
Alpha Bank
Ο νέος στόχος προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 2,2 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού για 1,5 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο, οι νέες χορηγήσεις ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ που αφορούσαν κατά 95% σε επιχειρηματικά δάνεια και 5% στη λιανική τραπεζική. Οι αποπληρωμές δανείων ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ και, έτσι, η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1 δισ. ευρώ.
Τράπεζα Πειραιώς
Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με νέα δάνεια 1,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 300 εκατ. ευρώ και κινείται προς την επίτευξη του ετήσιου στόχου για καθαρή χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ. Στο α’ τρίμηνο κυριάρχησε η χρηματοδότηση της μεταποίησης, όπως, εξάλλου προβλέπεται από το νέο στρατηγικό σχέδιο, μαζί με τους κλάδους της ενέργειας και του τουρισμού.
Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί τον στόχο της για καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5-2 δισ. ευρώ το 2022, που αντιστοιχεί σε νέες εκταμιεύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ, δίνονται έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υποδομές, την τεχνολογία και όλα όσα περιλαμβάνονται στο στρατηγικό της σχέδιο Εθνική 2.0 που ακολουθεί τις ανάγκες χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρώτο τρίμηνο, οι εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ., ενώ στο β’ τρίμηνο μέχρι μέσα Μαΐου εκταμιεύθηκαν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ.