Μαστίγιο και καρότο αναμένεται στις σημερινές ανακοινώσεις του Eurogroup. Πολιτική απόφαση για έξοδο από την εποπτεία, αλλά με ξεκάθαρη θέση για δημοσιονομική σύσφιγξη και 22 εκκρεμότητες. Οι επτά δεσμεύσεις Μητσοτάκη και ο προβληματισμός για νέες εξαγγελίες. Ολο το παρασκήνιο.
Τα μάτια του Μαξίμου είναι στραμμένα σήμερα στο Λουξεμβούργο και στη δήλωση που θα εκδώσει το Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να κάνει λόγο στη συναίνεση των υπουργών για έξοδο της χώρας από την αυξημένη εποπτεία τον Αύγουστο, εφόσον βέβαια δώσει το τελικό Ok και η Κομισιόν.
Σύμφωνα όμως με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr, τόσο από υψηλά ιστάμενους παράγοντες της Κομισιόν όσο και του Eurogroup, η δήλωση δεν θα είναι μόνο σπαρμένη με δάφνες. Αναμένεται να κινείται στη λογική του «μαστίγιου και του καρότου», παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης.
Θα λάβουμε μεν τα εύσημα, αυτά όμως θα συνοδεύονται από αστερίσκους. Και το κείμενο αναμένεται να καταγράφει ότι η Ελλάδα έχει 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το 2018 μέχρι σήμερα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Γιατί;
Όπως αναφέρουν οι πηγές, η εκλογολογία κινεί τους μηχανισμούς και τα αντανακλαστικά των θεσμών αλλά και των «σκληρών» εταίρων. Μπορεί η παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα να ήρε το βέτο του Βερολίνου, δεν ξέρουμε όμως εάν θα γίνει το ίδιο και με την Ολλανδία.
Το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα ξυπνάει μνήμες. Και η Ολλανδία, σύμφωνα με πηγή που έλαβε μέρος στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας, θέλει να οριοθετήσει όλες τις εκκρεμότητες της χώρας μας. Μόνο έτσι θα δώσει το πράσινο φως. Γι’ αυτό τον λόγο τόσο η γραπτή ανακοίνωση όσο και η τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup κ. Πασκάλ αναμένεται να ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά ότι η χώρα μας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει αποδεκτή ως «ισότιμη».
Ηδη υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος των Βρυξελλών, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, είπε ότι λόγω των προσπαθειών που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία 12 χρόνια, η Κομισιόν αναμένεται να αποφανθεί ότι δεν συντρέχει λόγος δεύτερης ανανέωσης του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για άλλους έξι μήνες. Πρόσθεσε όμως ότι «αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, αν και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως».
Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι:
- Θα συνεχίσει να ακολουθεί μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις.
- Θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και της δικαιοσύνης.
- Δεσμεύεται να λύσει τις υπόλοιπες εκκρεμότητες (22 το σύνολο) έως τα τέλη Οκτωβρίου και πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2023 στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι μια χρονική στιγμή που «αφορά» πολύ το θέμα της εκλογολογίας, καθώς οι εκκρεμότητες δεν θεωρούνται φιλολαϊκές.
- Δεσμεύεται να τις ολοκληρώσει ενόψει και της τελευταίας δόσης του Δεκεμβρίου, αφού βέβαια πραγματοποιηθεί η πρώτη μετα-προγραμματική εποπτεία τον Νοέμβριο. Η προτελευταία δόση των 748 εκατομμυρίων αναμένεται μετά την τελική απόφαση για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Συνδέεται δηλαδή με τη μετά προγράμματος έκθεση του Νοεμβρίου.
- Δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε πολιτικές που θα μειώνουν το υπέρογκο δημόσιο χρέος, κάτι που για πολλούς αναλυτές, κρατάει τη χώρα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
- Δεσμεύτηκε ότι η εξαγγελία των όποιων μέτρων στήριξης θα υιοθετούνται μόνο εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Εάν δεν υπάρχει, τότε θα ζητούνται τα γνωστά αντίμετρα. Να σημειώσουμε ότι εάν δεν υπάρξει κοινή πολιτική της ΕΕ στο ενεργειακό (δεν υπάρχει ομοφωνία), η απόφαση της κάθε χώρας μεμονωμένα θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της, όσο σοβαρή κι αν είναι η κατάσταση. Πρόσφατες προβλέψεις αναφέρουν ότι οι τιμές αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα και το 2023.
- Δεσμεύτηκε ότι η αντιμετώπιση των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων θα προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει.
Οι επτά αυτές δεσμεύσεις δόθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους.
Το ίδιο έγινε και με τη ΛΑΡΚΟ, που, όπως γράψαμε χθες, «θυσιάστηκε» προκειμένου να λάβουμε σήμερα την ευνοϊκή πολιτική έγκριση από το Eurogroup και να άρουμε το γερμανικό βέτο.FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Όπως εξήγησε ο ξένος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, οι πολιτικές δεσμεύσεις της Αθήνας θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ηδη η πρώτη έκθεση θα έρθει τον Νοέμβριο, οπότε εκτός από την πορεία του χρέους θα αποφανθεί αν τα 22 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από τη 14η αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί.
Πηγή των Βρυξελλών ανέφερε ότι επιπλέον των πιο πάνω ελέγχων υπάρχει και ένας ολόκληρος μηχανισμός εποπτείας γύρω από την υλοποίηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος ισχύει και για την Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, εκτός από τις δύο εκθέσεις προόδου της Κομισιόν ανά έτος, θα έχουμε και τις μεταπρογραμματικές εκθέσεις, αλλά και τις εκθέσεις για το πώς διαχειριζόμαστε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτό που «καίει» τους εταίρους είναι να διασφαλιστεί ότι οι υποχρεώσεις αυτές είναι «κληρονομιά» για όποιο πιθανό κυβερνητικό σχήμα προκύψει. Ειδικά αν ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες γίνουν το φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση θα καλείται να κλείσει τα 22 προαπαιτούμενα και να καταρτήσει προϋπολογισμό για το 2023 με λίγο δημοσιονομικό χώρο για παροχές και μέτρα…