Για «τρελές χρεώσεις, ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση» κατηγόρησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρισμού. Παράλληλα μίλησε για μηδενική παραβατικότητα από πλευράς της ΔΕΗ, την ώρα που οι ιδιώτες πάροχοι… ξεφεύγουν στις χρεώσεις με αφορμή τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Μιλώντας στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης, ανέφερε πως «έχουμε χρεώσεις τρέλες, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προσυμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών.
Έχουμε ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ, δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από τη μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο», ενώ υπογράμμισε ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι νόμιμος και διαφανής.
Ο Λευτέρης Ζαγορίτης ανέφερε ακόμα σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και, δυστυχώς δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά, έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας» και εξήγησε πως με τη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της ΡΑΕ και ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίο υπολογίζεται.
Σχετικά με το Power Pass τόνισε πως πιάνει κάποιες από τις αυξήσεις αλλά σε κάποιες εταιρείες υπάρχουν ρήτρες αναπροσαρμογής από 500 μέχρι και 1000 ευρώ ή παραπάνω. «Η βοήθεια που παρέχεται από το κράτος σε σχέση με επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, πιάνει τόπο σε μία σειρά από εταιρείες που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων. Επαναλαμβάνω, ότι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος είναι και, παραγωγός, έχει λιγνίτη, έχει υδροηλεκτρικά έργα, έχει ΑΠΕ, δεν έχει πολλά συμπτώματα παραβατικότητας, εκεί απορροφούνται οι αυξήσεις, αλλά σε κάποιες άλλες εταιρείες έχουμε φαινόμενα να έχουμε ρήτρες αναπροσαρμογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ και, έχουμε και μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές, δηλαδή, άλλος χρεώνει 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άλλος χρεώνει 0,30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα».
«Φανταστείτε, ότι τα 10 λεπτά σε μία μέση κατανάλωση τετράμηνου δύο χιλιάδων κιλοβατώρων είναι αμέσως-αμέσως 200 ευρώ plus και επιπλέον ΦΠΑ. Εάν είναι μεγαλύτερη η απόκλιση είναι ακόμη μεγαλύτερη και, φτάσαμε στο σημείο να έρχονται στον Συνήγορο του Κταναλωτή, νοικοκυριά από Αμπελόκηποι, Κυψέλη, δεν μένουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλες δυνατότητες εκεί. Συνήθως είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι με αποδοχές οι οποίες είναι 1.000 ευρώ πάνω- κάτω και να πληρώνουνε 400-500-600 ευρώ στο επίπεδο του ηλεκτρικού ρεύματος και, βεβαίως η βενζίνη ανεβαίνει ή το πετρέλαιο ανεβαίνει. Μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου, να το έχεις αραγμένο κάπου, αλλά το ρεύμα, το ηλεκτρικό δεν μπορείς ,αν δεν το πληρώσεις θα κοπεί και, δεν μπορείς να επιβιώσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε.