Μετά την ένταξη του ΓΛΚ, το σύνολο των πρώην ταμείων θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, τις αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της νέας fast track διαδικασίας
Tον Σεπτέμβριο -τελευταίο και… καταϊδρωμένο- αναμένεται να ενταχθεί το ταμείο του Δημοσίου στο σύστημα της αποκλειστικής υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης με ηλεκτρονικό τρόπο.
Μετά την ένταξη του ΓΛΚ, το σύνολο των πρώην ταμείων θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, τις αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης συντάξεων.
Μάλιστα έως τον Σεπτέμβριο η αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο υποβολή αιτήσεων θα επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις δημοσίου τομέα, καταργώντας χιλιάδες μετακινήσεις στις τοπικές διευθύνσεις του Οργανισμού.
Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η δυνατότητα προσκόμισης με φυσικό τρόπο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν για την υποβολή της αίτησης και μειώνονται δραστικά οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων.
Σημαντική μείωση των καθυστερήσεων
Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική υποβολή περιορίζει τις καθυστερήσεις, καθώς με τις χειρόγραφες αιτήσεις οι υπάλληλοι χρειάζονται έως 60 ημέρες για να ξεκινήσουν την επεξεργασία ενός φακέλου ιδίως αν πρόκειται για σύνταξη διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό συμβαίνει γιατί προηγείται αλληλογραφία μεταξύ των ταμείων για τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης, o οποίος, σύμφωνα με το νέο fast track σύστημα, αντλείται από το ηλεκτρονικό αρχείο του e-EFKA.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες, 1η Ιουνίου 2022, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο πραγματοποιείται η υποβολή των νέων αιτήσεων απονομής και μεταβίβασης επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα.
Τι δείχνει έρευνα της Pulse για την έκδοση συντάξεων
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της επίσπευσης της έκδοσης των συντάξεων στο οποίο εμπλέκονται και οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι, έρευνα της εταιρίας Pulse έδειξε ότι έξι στους δέκα πολίτες θα εμπιστεύονταν την έκδοση της σύνταξής τους σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους του ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με την έρευνα, για πρώτη φορά οι θετικές γνώμες είναι περισσότερες από τις αρνητικές, κάτι που αποδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους 12 μήνες και στα δύο αυτά πεδία (μηδενισμός εκκρεμών συντάξεων παλαιών ετών, λειτουργία του 1555, ψηφιοποίηση διαδικασιών, νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά.).
Αναλυτικά, με βάση την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων θα επέλεγε να αξιοποιήσει πιστοποιημένους επαγγελματίες για την έκδοση και της δικής του σύνταξης. Μάλιστα το 62% του συνόλου του δείγματος και το 65% αυτών που έχουν ασφαλιστική σχέση με τον ΕΦΚΑ κρίνουν ότι ο θεσμός αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αφορά την έκδοση νέων συντάξεων για τα τ. Ταμεία ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο σήμερα για την έκδοση μιας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ. Ήδη έχουν αναληφθεί πάνω από 1.500 συνταξιοδοτικές υποθέσεις από τους πιστοποιημένους, ενώ οι πρώτες συντάξεις που απονεμήθηκαν εκδόθηκαν σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται η διεύρυνση των κατηγοριών συντάξεων που οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αναλάβουν.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, «ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται πολύ πρόσφατα. Τα στοιχεία δείχνουν την προφανή δυσαρμονία μεταξύ των πολιτών και της κριτικής που μας ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ για τον συγκεκριμένο θεσμό. Το 62% εμπιστεύεται τον θεσμό. Ενώ 59% θα προτιμούσε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία για να εκδώσει τη σύνταξή του. Προσωπικά, δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτά τα στοιχεία. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να πάρουν τη σύνταξή τους. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα τους τη βγάλει. Και γιατί να μη θέλει ένας πολίτης να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου επαγγελματία, ο οποίος θα του βγάλει τη σύνταξη σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε 45 ημέρες, χωρίς ταλαιπωρία;».