«Δεδομένων των προβλημάτων λόγω των αυξήσεων των τιμών και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατά την άποψή μας, μπορεί να είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο», αναφέρει ο οίκος σε ανάλυσή του
Πρόωρο θεωρεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS τον τερματισμό του προγράμματος «Ηρακλής» τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς, όπως σημειώνει, υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία των κόκκινων δανείων λόγω του πληθωρισμού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Δεδομένων των προβλημάτων λόγω των αυξήσεων των τιμών και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατά την άποψή μας, μπορεί να είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο», αναφέρει ο οίκος σε ανάλυσή του για την αγορά των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.
Φήμες για ανανέωση του ιταλικού προγράμματος
Ο DBRS αναφέρει, μάλιστα, ότι το αντίστοιχο ιταλικό σχέδιο GACS ανανεώθηκε τον Μάιο του 2021 για έναν χρόνο, όταν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ήταν περίπου 4% ενώ στην Ελλάδα ήταν στο 7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Υπάρχουν φήμες, προσθέτει, ότι το πρόγραμμα GACS μπορεί να συνεχισθεί με αυστηρότερους όρους, όπως υψηλότερο κατώφλι για την πιστοληπτική αξιολόγηση και μειωμένη κρατική εγγύηση.
Στην ανάλυση σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες πούλησαν σημαντικό όγκο NPLs και ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Η ευθύνη για τον χειρισμό αυτών των NPLs μεταφέρθηκε στους servicers και θα πάρει χρόνο καθώς μόλις άρχισε.
Αναφορικά με τον Ηρακλή, ο οίκος αναφέρει ότι δεν υπάρχει, λόγω της ιδιωτικής φύσης των συναλλαγών, εικόνα για την επίδοσή τους έως τώρα και για το πώς οι ανακτήσεις συγκρίνοντας με τα αρχικά επιχειρηματικά σχέδια.
Οι θετικοί και οι αρνητικοί παράγοντες
Παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών και τον χειρισμό των υφιστάμενων NPLs είναι οι πόροι ύψους 70 δις. ευρώ από την Ευρώπη που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα έξι χρόνια, η ανοδικά τάση των τιμών των κατοικιών, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, βραχυπρόθεσμα, οι πιέσεις στις τιμές έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η τάση δημιουργίας νέων NPLs και χειρισμού τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των αυξήσεων στις τιμές και αν αυτές θα αντισταθμιστούν με μέτρα στήριξης.