Η Ευρώπη δεν είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αλλά τα χρηματοδοτικά της μέσα της επιτρέπουν να είναι υπολογίσιμη στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, πρέπει να ξεκινήσει ένα πραγματικό αμυντικό επενδυτικό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό», υποστηρίζει στη Le Monde ο Pierre Haroche, ειδικός στην ευρωπαϊκή άμυνα, στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών της Σχολής Πολέμου.
Της Μαρίας Δεναξά
Υπενθυμίζοντας σχόλιο, πριν από 30 χρόνια, του Mark Eyskens, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου, ότι «η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, ένας πολιτικός νάνος και ένας στρατιωτικός γαιοσκώληκας», εκτιμά, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε στους Ευρωπαίους, ότι «μπορεί η Ευρώπη να μην είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αλλά τα χρηματοδοτικά της μέσα της επιτρέπουν να είναι υπολογίσιμη στο πεδίο της μάχης.»
Τάσσεται υπέρ της αγοράς του ίδιου εξοπλισμού, καθώς, όπως σημειώνει, προωθεί τη συνεργασία σε θέματα κατάρτισης, άσκησης, διδασκαλίας και συντήρησης, αλλά και υπέρ της αποφυγής ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών στρατών. Φέροντας δε ως παράδειγμα την από κοινού απόκτηση εμβολίων κατά του Covid-19, εκτιμά, ότι παρόμοια ο στρατιωτικός εξοπλισμός θα προστάτευε ιδιαίτερα τις «μικρές» χώρες, οι οποίες διαφορετικά θα κινδύνευαν να δουν τις παραγγελίες τους να ακολουθούν αυτές των «μεγάλων» αγοραστών.
Επίσης, υποστηρίζει, ότι στόχος είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας με την αγορά όπλων, που κατασκευάζονται στην Ευρώπη αντί να εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς, κατά τον ίδιον, ακόμα κι αν, σε αντίθεση με τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχοι, η προεδρία Trump έδειξε, ότι αυτός ο σύμμαχος δεν είναι απαραίτητα πάντα ευθυγραμμισμένος με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Εκτιμά, ότι από το σχέδιο της Επιτροπής για τη στήριξη των κοινών συμβάσεων, που εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 31 Μαΐου, λείπει μια βασική ιδιότητα, αυτή της ταχύτητας.
Όπως παρατηρεί, ο πόλεμος τώρα μαίνεται και είναι σήμερα που τα κράτη μέλη θέλουν να καλύψουν τα στρατιωτικά τους κενά, ενώ σε δύο χρόνια, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί στρατοί θα έχουν επανεξοπλιστεί, σε μεγάλο βαθμό ο καθένας μόνος του, πιθανώς με αμερικανικό εξοπλισμό και η ευκαιρία να προωθηθεί μια γνήσια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, που υποστηρίζει μια εις βάθος προσέγγιση των ευρωπαϊκών στρατών, θα έχει χαθεί.
«Εάν η Ένωση δεν δείξει τόλμη σήμερα, πότε θα το κάνει;», διερωτάται ο ερευνητής, προσθέτοντας, ότι ο πρόεδρος Emmanuel Macron θέλει να μεταβεί στο Κίεβο, αλλά περιμένει να βγει μια ισχυρή ανακοίνωση.
«Και τι ισχυρότερη ανακοίνωση θα μπορούσαμε να φανταστούμε για τη Γαλλία, προκειμένου να ανανεώσει την ηγεμονία της σε μια νέα μεγάλη ιδέα για την Ευρώπη. Μια υπέροχη ιδέα, που ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε στην ομιλία του στη Σορβόννη, όταν ανέφερε “έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό”, αναφέρει καταλήγοντας ο Pierre Haroche.