ΔΝΤ: Σε ύψη ρεκόρ οι εκπομπές του θερμοκηπίου

96

Τα νέα δεδομένα από τον πίνακα ελέγχου του κλίματος υπογραμμίζουν αυτό που έχουν προειδοποιήσει ορισμένοι επιστήμονες: ο χρόνος τελειώνει.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 4,6% το 2020, καθώς τα lockdown το πρώτο εξάμηνο του έτους περιόρισαν την παγκόσμια κινητικότητα και παρεμπόδισαν την οικονομική δραστηριότητα. Πολλοί ήλπιζαν ότι αυτό θα σήμαινε την αρχή μιας πιο μόνιμης μετατόπισης των εκπομπών προς τα κάτω.

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες

Τα τελευταία στοιχεία , ωστόσο, διέψευσαν αυτές τις ελπίδες.

Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανέκαμψαν 6,4% πέρυσι σε νέο ρεκόρ, επισκιάζοντας την προ της πανδημίας κορύφωση καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ P. Bhanumati , Mark de Haan και James William Tebrake γράφουν στο IMFBlog ότι οι εκπομπές από τον μεταποιητικό και τον ενεργειακό τομέα συνέβαλαν τα μέγιστα στις πρόσφατες παγκόσμιες αυξήσεις με βάση τις ενημερωμένες πληροφορίες από τον πίνακα ελέγχου δεικτών κλιματικής αλλαγής του ΔΝΤ — μια κοινή προσπάθεια μεταξύ εθνικών και διεθνών στατιστικών οργανισμών για την παροχή έγκαιρων δεδομένων για την παρακολούθηση της μετάβασης σε χαμηλότερη χρήση άνθρακα.

Η παραλλαγή Οmicron

Ενώ οι συνολικές εκπομπές έχουν ανέβει σημαντικά πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, οι αυξήσεις από τις μεταφορές και τα νοικοκυριά ήταν πιο ήπιες πέρυσι, καθώς η πανδημία επιβάρυνε την παγκόσμια κινητικότητα.

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα με την εμφάνιση της παραλλαγής omicron το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα μέτρα της πολιτικής για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες μείωσαν τις εκπομπές των νοικοκυριών και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υψηλές τιμές

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι σημαντικό να παρακολουθούνται οι εκπομπές και των δύο αυτών τομέων καθώς οι οικονομίες ανοίγουν πλήρως στο πλαίσιο των ιστορικά υψηλών τιμών ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή είπε ότι, στα σενάρια που αξιολόγησαν, ο περιορισμός της θέρμανσης της ατμόσφαιρας στο βασικό επίπεδο περίπου 1,5 βαθμού Κελσίου απαιτεί να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου το αργότερο έως το 2025.

Τα νέα δεδομένα από τον πίνακα ελέγχου του κλίματος υπογραμμίζουν αυτό που έχουν προειδοποιήσει ορισμένοι επιστήμονες: ο χρόνος τελειώνει.

ΠΗΓΗot.gr