Ενισχύθηκε το β΄ τρίμηνο κατά 0,7% έναντι προβλέψεων για μόλις 0,2%
Η τονωτική ένεση της τουριστικής σεζόν οδήγησε την Ευρωζώνη σε ανάπτυξη υπερτριπλάσια των προβλέψεων το β΄ τρίμηνο του έτους, ενισχύοντάς την σε μια στιγμή που πλήττεται από τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και της συνεπακόλουθης ύφεσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο κι ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη μόλις 0,2%. Η τονωτική ένεση ήρθε κατά κύριο λόγο από την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς οι δύο οικονομίες αναπτύχθηκαν κατά 1,1%, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και κατανάλωσης και της δυναμικής ανάκαμψης του τουρισμού και των ταξιδιών, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και lockdown.
Η Ισπανία εμφανίζει όμως και έναν πληθωρισμό δυσθεώρητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών, καθώς έφτασε στο 10,8% υπερβαίνοντας αισθητά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αιτία βέβαια δεν ήταν άλλη από το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θέρμανσης, που επεκτείνεται στις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Σάντσες έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του επόμενου έτους στο 2,7%, που και πάλι είναι σαφώς πάνω από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2%.
Συνηγόρησε και η ανάπτυξη της Γαλλίας κατά 0,5%, που αν και όχι τόσο ισχυρή αποτέλεσε ενθαρρυντική εξέλιξη μετά την αιφνιδιαστική συρρίκνωση που παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η εικόνα της οικονομίας της Γαλλίας θαμπώνει, άλλωστε, από τον πληθωρισμό που τον Ιούλιο επιταχύνθηκε στο 6,8% από το 6,5% του Ιουνίου, σε πείσμα των συστηματικών προσπαθειών που έχει καταβάλει η κυβέρνηση Μακρόν, δαπανώντας περίπου 25 δισ. ευρώ για να περιορίσει το κόστος της ενέργειας.
Στον αντίποδα βρίσκεται όμως η Γερμανία, που αν και παραδοσιακά αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας με τις εξαγωγικές βιομηχανίες της, τώρα βρίσκεται σε στασιμότητα. Σημειωτέον ότι στην αρχή της εβδομάδας το ΔΝΤ προειδοποίησε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ότι θα σημειώσει τη χειρότερη επίδοση από όλες τις οικονομίες του G7, ενώ απειλείται άμεσα από ύφεση σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει, άλλωστε, αυξημένη ανεργία τον Ιούλιο, καθώς στον αριθμό των ανέργων συνυπολογίζονται τώρα 48.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία που αναζητούν εργασία και είναι σαφώς περισσότεροι από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για 17.000 άτομα. Ετσι το ποσοστό της ανεργίας ανεβαίνει στο 5,4%.
Η τονωτική ένεση ήρθε κατά κύριο λόγο από την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς οι δύο οικονομίες αναπτύχθηκαν κατά 1,1%.
Η βελτίωση της θερινής περιόδου εκτιμάται, άλλωστε, πως θα είναι παροδική και για την ευρύτερη Ευρώπη, καθώς το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Ο τουρισμός έχει δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά οι προβλέψεις για τους μήνες μετά το τέλος του καλοκαιριού δεν είναι ευοίωνες εν μέσω όλων των απειλών του Κρεμλίνου, των παρατεταμένων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και προπαντός του πληθωρισμού, που αυξάνεται πυρετωδώς και συμπιέζει τη ζήτηση και την παραγωγή.
Τη στιγμή που ενισχύεται η οικονομία επιταχύνεται ταυτοχρόνως και ο πληθωρισμός, καθώς τον Ιούλιο έφτασε αισίως το 8,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, υπερβαίνοντας και την ούτως ή άλλως απαισιόδοξη πρόβλεψη των οικονομολόγων για επιτάχυνση στο 8,7%. Ειδική περίπτωση αποτελεί η χειμαζόμενη από την πολιτική κρίση Ιταλία, όπου ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο, υποχωρώντας στο 8,4%, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν την επιτάχυνσή του σε νέο ρεκόρ 8,8%. Κι ενώ η ΕΚΤ μόλις προ δεκαημέρου άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια, η κυβέρνηση της Ιταλίας προσπαθεί εδώ και μήνες να στηρίξει τα νοικοκυριά της χώρας που υποφέρουν από την ακρίβεια, εφαρμόζοντας μέτρα ύψους 30,5 δισ. δολαρίων. Σε αυτά συγκαταλέγονται επιδόματα στις φτωχότερες οικογένειες, περίοδος φορολογικής χάριτος στα καύσιμα και πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων της ενέργειας στις μεγάλες βιομηχανίες. Την ίδια στιγμή προωθεί παράλληλα ένα άλλο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 14,3 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα η Πορτογαλία, που εμφανίζει εικόνα χειρότερη από της στάσιμης Γερμανίας, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από έναν και πλέον χρόνο με μείωση ΑΕΠ 0,2%. Παράλληλα εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στη χώρα, που υπερέβη τον μέσο όρο της Ευρωζώνης φτάνοντας το 9,4% τον Ιούλιο. Και πάλι πάντως ο τουρισμός δίνει χείρα βοηθείας στη χώρα, με την κεντρική τράπεζα να εκτιμά πως επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στο καλοκαίρι. Σημειωτέον ότι μόλις τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα προέβλεψε για το σύνολο του έτους ανάπτυξη 6,3%.