Τα αέρια του θερμοκηπίου έκαναν το κύμα ακραίας ζέστης τουλάχιστον 10 φορές πιο πιθανό
Το κύμα καύσωνα του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στον φετινό Ιούλιο πυροδότησε τόσες πολλές φλόγες στο Λονδίνο που η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης ήταν πιο απασχολημένη από οποιαδήποτε μέρα μετά τις ναζιστικές επιθέσεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περισσότεροι από 840 άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση. Τώρα, μια ταχεία επιστημονική ανάλυση του γεγονότος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι χωρίς την κλιματική αλλαγή αυτές οι συνθήκες θα ήταν «εξαιρετικά απίθανες».
Η World Weather Attribution, η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη, εξέτασε τον καιρό στο νότιο μισό της χώρας στις 18-19 Ιουλίου, αναλύοντας τόσο τις μέγιστες θερμοκρασίες όσο και τους μέσους όρους δύο ημερών. Η ανάλυση, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι η ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου έκανε το κύμα καύσωνα τουλάχιστον 10 φορές πιο πιθανό και 4 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από ό,τι θα ήταν.
Το Κόνινγκσμπι στο Λίνκολνσιρ, στην ανατολική Αγγλία, σημείωσε νέο ρεκόρ θερμότητας 40,3°C στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιουλίου, σπάζοντας κατά 1,6°C το προηγούμενο όριο που είχε οριστεί το 2019. Σαράντα έξι μετεωρολογικοί σταθμοί του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν νέα υψηλά.
Το κύμα καύσωνα έθεσε επίσης ένα νέο ρεκόρ για αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν μπερδεμένα υψηλά ελάχιστα, ή βασικά καυτές νυχτερινές θερμοκρασίες. Το νέο ρεκόρ νυχτερινής ζέστης της Βρετανίας είναι 25,8°C, σχεδόν 2°C υψηλότερο από το υψηλό που είχε σημειωθεί το 1990.
Οι επιστήμονες στο World Weather Attribution χρησιμοποίησαν δύο μεθόδους: μια στατιστική προσέγγιση που εξετάζει το ρεκόρ θερμοκρασίας και μια ανάλυση που συνδυάζει ιστορικά δεδομένα με πολλαπλά κλιματικά μοντέλα. Η μεθοδολογία της ομάδας αξιολογείται από ομότιμους επιστήμονες. Η ύπαρξη μιας επαληθευμένης προσέγγισης επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να διεξάγουν μια ταχεία ανάλυση, η οποία από μόνη της δεν εξετάζεται αμέσως από ομοτίμους.
Τα κύματα καύσωνα είναι το πιο απλό είδος ακραίων καιρικών φαινομένων που μπορούν να μελετήσουν οι επιστήμονες, επειδή μπορούν να εξετάσουν τα αρχεία θερμοκρασίας χωρίς την πρόσθετη πολυπλοκότητα της ατμοσφαιρικής δυναμικής και των υδάτινων συστημάτων που προκαλούν κυκλώνες, ξηρασία και πυρκαγιές. Η επίδραση της ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου στη θερμοκρασία είναι τόσο έντονη γενικά που η WWA λέει ότι δεν χρειάζεται πλέον να μελετά κάθε κύμα καύσωνα για να γνωρίζει ότι υπάρχει η επιρροή.
«Ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η προηγουμένως πολύ σπάνια ζέστη είναι τώρα απλώς ασυνήθιστη», γράφουν. «Ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονότα που θεωρούνται πλέον «ακραίες» θερμοκρασίες που φθάνουν στο παρελθόν, οι οποίες στο παρελθόν ήταν σχεδόν αδύνατες».
Το WWA έχει γίνει μια αρχή για τη δημιουργία δεσμών μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως οι ξηρασίες και οι καταιγίδες. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του επικεντρώνεται στην έντονη ζέστη.
Το κύμα καύσωνα του Ιουνίου 2021 πάνω από τα δυτικά σύνορα ΗΠΑ-Καναδά θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή. Η ζέστη αυτή την άνοιξη στην Ινδία και το Πακιστάν ήταν 30 φορές πιο πιθανή λόγω της ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου. Η ζέστη στη Σιβηρία το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν 600 φορές πιο πιθανή.