Οι βρετανικές ελπίδες για ένα υψηλό μέρισμα από το Brexit ως αποτέλεσμα της αποχώρησης από την ΕΕ δεν έχουν εκπληρωθεί – τουλάχιστον όχι μέχρι στιγμής, σημειώνεται σε ανάλυση του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW).
Αντιθέτως, όπως αναμενόταν μειονεκτήματα της εξόδου έχουν αναδειχθεί. Το γεγονός ότι το Brexit δεν θα φέρει εξοικονόμηση πόρων για τον βρετανικό εθνικό προϋπολογισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού ήταν σαφές πολύ γρήγορα.
Οι σχετικές υποσχέσεις βασίστηκαν, αφενός, σε ψευδείς πληροφορίες και υπολογισμούς.
Από την άλλη πλευρά, η βρετανική κυβέρνηση αντικαθιστά τις πληρωμές από το
προϋπολογισμού της ΕΕ με κονδύλια του εθνικού προϋπολογισμού, όπως φάνηκε από το παράδειγμα της περιφερειακής πολιτικής. Στη γεωργική πολιτική, η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο οικονομικής στήριξης.
Σε γενικούς οικονομικούς όρους, το Brexit έβλαψε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σοβαροί ανεξάρτητοι φορείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μειώσει το εμπόριο μεταξύ των δύο μερών και ότι το παραγωγικό δυναμικό της βρετανικής οικονομίας έχει υποστεί ζημία.
Στον τομέα της αγοράς εργασίας, η αλληλεπίδραση του Brexit και της
πανδημίας οδήγησε σε συμφόρηση σε επιμέρους τμήματα. Ο αριθμός
των ατόμων με πολωνική υπηκοότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχει μειωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο το 2017 σε λίγο κάτω από 700.000 το 2021.
Οι εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2021 έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις εισαγωγές από άλλες χώρες.
Αρχικές εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες – την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τους αυστηρότερους όρους εμπορικών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. “Δεν είναι καθόλου σαφές ότι αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί ως μέρισμα του Brexit θα αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των αυξημένων εμπορικών φραγμών με τις πιο κοντινές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου εμπορικός εταίρος”. Έχει καταστεί σαφές ότι οι ρυθμίσεις του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία οδηγήσει σε προβλήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνοριακοί έλεγχοι δεν έχουν μόνο διαταράξει το εμπόριο μεταξύ των δύο τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκε απότομα, το εμπόριο αγαθών μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας υπέστη απώλειες. Οι
οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ιρλανδική Θάλασσα έχουν επίσης προκαλέσει πολιτικές εντάσεις. Όλα αυτά ήταν προβλέψιμα και οι πολιτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας έβγαλα τα συμπεράσματα.
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν οδήγησε στη δημιουργία μιας “Σιγκαπούρης” στον Τάμεση δηλαδή δεν σήμανε την έναρξη μιας επίθεσης απορρύθμισης, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Brexit, θα πρέπει να προκαλέσει θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αποφύγει τους περιορισμούς της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας όσον αφορά τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού
ίσους όρους ανταγωνισμού, εάν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το σύνολο της συμφωνίας.
Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε το δικό του δασμολόγιο, το οποίο συνεχίζει να προστατεύει τον βρετανικό γεωργικό τομέα, ιδίως από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών. Ακόμη και στις νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και την
Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει παραιτηθεί από τα προστατευτικά μέτρα για την εγχώρια γεωργία. Οι Βρετανοί ακολουθούν έτσι την εμπορική πολιτική της ΕΕ. Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη ότι οι Βρετανοί βασίζονται σε σημαντικές φορολογικές μειώσεις για να αποκτήσουν οι βρετανικές εταιρείες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις.
Επίσης στον τομέα της ρύθμισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει ακόμη καμία ταμία τάση προς συνολική απορρύθμιση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ελάχιστα κίνητρα να αποκλίνει από την ΕΕ, διότι αυτό θα δημιουργούσε νέες μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο.
Η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Η ΕΕ έλαβε επιμέρους αποφάσεις ισοδυναμίας και τις επέκτεινε επίσης. Δεδομένου ότι οι Βρετανοί πρέπει να υπολογίζουν ότι αυτά δεν θα είναι μόνιμα, μπορεί να υποτεθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αναζητήσει το δικό του δρόμο εδώ.
Λόγω της πρωταρχικής σημασίας του τομέα των υπηρεσιών στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικεντρωθεί περισσότερο σε νέες εμπορικές συμφωνίες για το άνοιγμα της πρόσβασης στην αγορά υπηρεσιών.
Ακόμα και πολιτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα έχει μέχρι στιγμής κατορθώσει να διεκδικήσει την αυτονομία του μόνο σε περιορισμένο βαθμό.
Η ανάκτηση της κυριαρχίας και μια ευημερούσα απορρυθμισμένη Παγκόσμια Βρετανία φαίνεται διαφορετική.