Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των γερουσιαστών που αντιδρούν στην πώληση F-16 στην Τουρκία, παρά την θετική στάση που πήρε ο Τζο Μπάιντεν, γνωρίζοντας πως την τελική απόφαση θα πάρει το Κογκρέσο.
Δέκα Ελληνοαμερικανοί βουλευτές με τροπολογία που κατέθεσαν επιχειρούν να μπλοκάρουν την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες απέναντι στην Άγκυρα κυρίως μετά το “πράσινο φως” που άναψε ο Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας στην άκρη τις απειλές του περί βέτο.
Ο Τούρκος πρόεδρος βλέποντας τη διαρκή αμυντική θωράκιση της χώρας μας με την αγορά των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 αλλά και το επίσημο αίτημα που έθεσε η Αθήνα για την αγορά F-35, επιχειρεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τη δική του αεράμυνα.
Ωστόσο, η καθυστέρηση του ζητήματος των F-16 οδήγησε τον Ταγίπ Ερντογάν στον Μπόρις Τζόνσον, από τον οποίο ζήτησε άμεσα την προμήθεια Eurofighter ενώ σε μια απέλπιδα προσπάθεια πίεσης προς τις ΗΠΑ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει μαχητικά ρωσικής κατασκευής.
Οι συνεχείς παραβιάσεις και προκλήσεις εναντίον της Αθήνας, οι απειλές περί επέμβασης στην Συρία αλλά και οι S-400 εξακολουθούν να προκαλούν ισχυρούς τριγμούς στο εσωτερικό του Κογκρέσου απομακρύνοντας την Τουρκία από την αγορά των F-16.
“Η νομοθεσία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλήσει ένα αμυντικό σύστημα πρώτης γραμμής σε μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων” αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση τους οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές και εκφράζουν την ανησυχία τους πως τα F-16 ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν τόσο στο Αιγαίο όσο και εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Σύρια.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως οι διαφορές δεν λύνονται με “νταηλίκια” αλλά το διεθνές δίκαιο. “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η θέση μου, λοιπόν, είναι σαφής από καιρό: κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές”.
Ομπρέλα κατά των τουρκικών drone
Το τελευταίο διάστημα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία γίνονται κυρίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς. Η Αθήνα έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας πάνω από τα ελληνικά νησιά αλλά και σε κρίσιμες περιοχές.
Πρόκειται για ένα σύστημα ισραηλινής τεχνολογίας το οποίο αποπροσανατολίζει ουσιαστικά τα τουρκικά drones και δεν τους επιτρέπει να φέρουν σε πέρας τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί. Η ενεργοποίησή του έχει δημιουργήσει προβλήματα στην Άγκυρα που προσπαθεί να σπάσει το αντί – drone σύστημα, το οποίο έχει διαμορφωθεί με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που έχει η χώρα προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.
Παράλληλα, η χώρα μας ενισχύεται σημαντικά και στα UAV καθώς θα αποκτήσει άμεσα τρία drone MQ-9 Reaper. Η πολεμική αεροπορία θα μπορεί να επιτηρεί με πολύ λιγότερα χρήματα και με τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
Ο συγκεκριμένος τύπος του μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους δύναται να πετά σχεδόν ένα 24ωρο μεταδίδοντας εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο και ταυτόχρονα οι χειριστές του από το έδαφος θα έχουν τη δυνατότητα ν’ αλλάζουν τις μορφές πληροφοριών με άλλων ειδών κάμερες επιδιώκοντας το αποτέλεσμα που απαιτείται.
Έδρα τους θα έχουν την 110 πτέρυγα μάχης στην Λάρισα με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επενδύσουν συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η συγκεκριμένη βάση να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες. Ήδη εδώ και ένα χρόνο στην Σκύρο βρίσκονται δύο ισραηλινά drone τύπου Heron.