Χωρίς νέα νομοθετική ρύθμιση, οι υπηρεσίες του eΕΦΚΑ αναγνωρίζουν μόνον εικοσαετή παραγραφή, ακολουθώντας όσα οι σχετικές εγκύκλιοι προβλέπουν μέχρι σήμερα.
Έχουν παρέλθει οκτώ μήνες από την δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 1833 / 2021 απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση εικοσαετούς παραγραφής αξιώσεων για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κι ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί η ρύθμιση για 10ετή παραγραφή, σύμφωνα με όσα και το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε.
Η εξαγγελία της νομοθετικής ρύθμισης έχει γίνει και από τον Πρωθυπουργό. Χωρίς νέα νομοθετική ρύθμιση, οι υπηρεσίες του eΕΦΚΑ αναγνωρίζουν μόνον εικοσαετή παραγραφή, ακολουθώντας όσα οι σχετικές εγκύκλιοι προβλέπουν μέχρι σήμερα.
Κατά την άποψή μου, υπάρχει επιτακτική ανάγκη άμεσης νομοθέτησης, όχι μόνον για να αρχίσουν οι υπάλληλοι του eΕΦΚΑ να την εφαρμόζουν, αλλά και για να έχουμε μέσω της διάταξης την οριοθέτηση και τον προσδιορισμό των περιπτώσεων που καλύπτονται από αυτήν.
Οι υπεραπλουστεύσεις που ακούγονται περί κάθετης και καθολικής εφαρμογής πρέπει να αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά μέχρι να δούμε το περιεχόμενο της νέας ρύθμισης.
Ιδιαίτερη η σημασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Για τις εισφορές των μισθωτών το θέμα κατά κύριο λόγο αφορά τους εργοδότες και λίγο τους ασφαλισμένους, κυρίως τις περιπτώσεις που δεν έχει δηλωθεί η ασφάλισή τους στον ασφαλιστικό φορέα από τον εργοδότη τους.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες (μη μισθωτούς) το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού, σε αρκετές περιπτώσεις, η αξιοποίηση της δεκαετούς παραγραφής, θα περιορίσει την οφειλή τους, όμως θα μειώσει και το χρόνο ασφάλισης τους που, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι απαραίτητος για την συνταξιοδότηση τους.
Κατά την άποψή μου, όσοι στοχεύουν να συνταξιοδοτηθούν 40 έτη ασφάλισης, είναι δυσχερές να χρησιμοποιήσουν την δεκαετή παραγραφή διότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.
Όσοι όμως έχουν συγκεντρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, που ο απαιτούμενος ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση είναι τα 15 έτη, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να αξιοποιήσουν τη νέα νομοθετική ρύθμιση.
Οφειλές που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ
Σε όσους μη μισθωτούς εκκρεμούν συνταξιοδοτικά αιτήματα και έχουν οφειλές οι οποίες υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, αποστέλλονται έγγραφα, με τα οποία τους τάσσεται αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών να εξοφλήσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 € προκειμένου να προχωρήσει διαδικασία της συνταξιοδότησής τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα πέραν των 20.000 € ζητούμενα ποσά εισφορών έχουν υποπέσει σε παραγραφή (σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ), όμως ο συνταξιούχος δεν μπορεί να το διεκδικήσει ακριβώς γιατί οι υπηρεσίες, χωρίς νέα ρύθμιση και εγκύκλιο, ούτε το αναγνωρίζουν ούτε το εφαρμόζουν.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μετά τη νομοθέτηση, που είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα, θα πρέπει να τεθεί νέα δίμηνη προθεσμία, προκειμένου κάνεις να μην αδικηθεί, από την καθυστέρηση της νομοθέτησης.
Τέλος, όσον αφορά τις εισφορές εργοδοτών, θα πρέπει οι υπηρεσίες να οργανωθούν καλύτερα, προκειμένου να ολοκληρώνουν τους ελέγχους τους εντός δεκαετίας, ώστε να μην υπάρχουν απώλειες εσόδων από εισφορές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ισορροπημένη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος.