Δικαστήριο ΕΕ: Η Ισπανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της αρχής της αποτελεσματικότητας
Με απόφασή του σχετικά με την ευθύνη του Κράτους για ζημιές που προκαλούνται στους ιδιώτες από παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Ισπανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της αρχής της αποτελεσματικότητας.
Η αρχή της ευθύνης του κράτους για ζημίες που προκαλούνται στους ιδιώτες από παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης οι οποίες του καταλογίζονται είναι σύμφυτη προς το σύστημα των Συνθηκών.
Οι ζημιωθέντες ιδιώτες έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, εφόσον συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή ο παραβιασθείς κανόνας δικαίου να αποσκοπεί στην απονομή δικαιωμάτων στους ιδιώτες, η παραβίαση του κανόνα αυτού να είναι κατάφωρη και, τέλος, να υφίσταται άμεση αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της παράβασης της υποχρέωσης του κράτους και της βλάβης που υπέστησαν οι ζημιωθέντες.
Ωστόσο, το κράτος υποχρεούται να θεραπεύσει τις συνέπειες της προκληθείσας ζημίας στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου περί ευθύνης, εξυπακουομένου ότι οι προϋποθέσεις τις οποίες ορίζουν οι διάφορες εθνικές νομοθεσίες σχετικά με την αποκατάσταση της ζημίας δεν μπορεί να είναι λιγότερο ευνοϊκές από εκείνες που αφορούν παρόμοιες απαιτήσεις στηριζόμενες στο εσωτερικό δίκαιο (αρχή της ισοδυναμίας) ούτε μπορούν να είναι τέτοιες ώστε να καθιστούν πρακτικώς αδύνατη ή εξαιρετικώς δυσχερή την αποζημίωση (αρχή της αποτελεσματικότητας).
Kατόπιν καταγγελιών που υπέβαλαν ιδιώτες, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία «EU Pilot» κατά της Ισπανίας σχετικά με άρθρα του νόμου για το νομικό καθεστώς του δημόσιου τομέα, επικαλούμενη ενδεχόμενη παραβίαση των αρχών της ισοδυναμίας και της αποτελεσματικότητας.
Δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή δεν τελεσφόρησε και, ως εκ τούτου, περατώθηκε.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία λόγω παραβάσεως, ζητώντας από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι αυτό το κράτος μέλος δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει των παραπάνω αρχών.
Mε την σημερινή του απόφαση, το ΔEE κρίνει ότι η Ισπανία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της αρχής της αποτελεσματικότητας. Αντιθέτως, το καθεστώς περί ευθύνης του κράτους ως νομοθετικής εξουσίας λόγω παραβίασης του δικαίου της Ένωσης δεν θίγει την αρχή της ισοδυναμίας.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο curia.europa.eu(link is external)