H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, αντίθετα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας S&P Global.
Η υποχώρηση του μεταποιητικού τομέα επιταχύνθηκε, ενώ ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν στάσιμος, καθώς οι αυξήσεις των τιμών ωθούν τους καταναλωτές στη μείωση των δαπανών τους.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,4 μονάδες από 52 τον Ιούνιο, τη χαμηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο του 2021. Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters προέβλεπαν 51 μονάδες για τον PMI. Κάθε τιμή χαμηλότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί στο τρίτο τρίμηνο καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε τον Ιούλιο και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι χειρότεροι», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας επιπλέον πως «αν εξαιρεθούν οι μήνες που υπήρχαν lockdown λόγω της πανδημίας, η συρρίκνωση του Ιουλίου είναι η πρώτη που σηματοδοτεί ο δείκτης PMI από τον Ιούνιο του 2013 και είναι ενδεικτική μίας συρρίκνωσης της οικονομίας με τριμηνιαίο ρυθμό 0,1%»
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα προέβλεπαν ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης με ρυθμό 0,2% στο τρέχον τρίμηνο.
Ο PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο 15 μηνών, από 53 τον Ιούνιο.
Η αύξηση των τιμών έχει κάνει επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν μειώσει τις μη απαραίτητες δαπάνες τους, με τον δείκτη νέων παραγγελιών να μειώνεται στις 48,4 από 51,8 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Φεβρουάριο.
Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, με τον σχετικό δείκτη να βυθίζεται στις 49,6 από 52,1 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 46,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, έναντι 49,3 τον Ιούνιο.
Οι μάνατζερ των βιομηχανιών ήταν απαισιόδοξοι για το επόμενο έτος και ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε στις 49,7 από 51,5 μονάδες. «Οι επιχειρηματικές προσδοκίες για το επόμενο έτος έχουν εν τω μεταξύ υποχωρήσει σε επίπεδο που σπάνια έχει σημειωθεί την περασμένη δεκαετία καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται για τις οικονομικές προοπτικές, οι οποίες τροφοδοτούνται εν μέρει από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και τον πληθωρισμό, αλλά αντανακλούν και τις πιο περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.