Της Julie Coleman
Το γερμανικό κοινοβούλιο συμφώνησε την Παρασκευή να επανενεργοποιήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα που είχαν αποσυρθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, αλλά ενδεχομένως απομακρύνοντας τη χώρα από τους κλιματικούς της στόχους.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, χαρακτήρισε την κίνηση “επώδυνη αλλά αναγκαία”, μετέδωσε ο Guardian, και ακόμη και το πράσινο κόμμα της χώρας υποστηρίζει τη νέα νομοθεσία, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης.
Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, η Γερμανία ανησυχεί ότι δεν θα έχει αρκετό φυσικό αέριο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες περίπου στο 63% της χωρητικότητάς τους, αλλά πρέπει να φτάσουν το 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να βγει ο χειμώνας.
Πέρυσι, το 55% της προμήθειας φυσικού αερίου της Γερμανίας προερχόταν από τη Ρωσία, αλλά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Γερμανία άρχισε να αγοράζει αέριο από άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταφέρνοντας να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες κατά 20%.
Η Γερμανία σχεδίαζε να μηδενίσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030, αλλά η επανενεργοποίηση των εργοστασίων αυτών μπορεί να θέσει τον στόχο αυτό σε κίνδυνο.
Ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είναι ήδη μειωμένος στο 40% της συνήθους χωρητικότητάς του και θα κλείσει για 10ήμερη ετήσια συντήρηση, ενώ αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τη γερμανική οικονομία.
Αντιμέτωπη με σκληρές οικονομικές κυρώσεις από μεγάλο μέρος της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, η Ρωσία απειλεί να διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό πολλών χωρών και έχει ήδη μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς πολλές χώρες, προκαλώντας την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στα ύψη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα δύο τρίτα της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022, αλλά ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι το σχέδιο αυτό είναι πολύ αισιόδοξο για να πετύχει.
Η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει η Ρωσία μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική των ΗΠΑ για το κλίμα. Η εταιρεία φυσικού αερίου Cheniere ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για εξαίρεση από τους κανονισμούς που περιορίζουν τις καρκινογόνες εκπομπές. Η Cheniere, κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στις εκπομπές θα επηρεάσουν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας για μήνες ή χρόνια, μειώνοντας τις εξαγωγές προς την Ευρώπη εν μέσω μιας ήδη επικίνδυνης ενεργειακής κρίσης, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Η χορήγηση αυτής της εξαίρεσης θα σήμαινε ότι η Cheniere θα μπορούσε να συνεχίσει να ρυπαίνει φτωχές γειτονιές, πηγαίνοντας κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.