Μαρία Παπαδάτου
Κέρδη – ρεκόρ καταγράφουν οι ενεργειακοί κολοσσοί εν μέσω κρίσης και εκτόξευσης των τιμών, γεγονός που αποτελεί προσβολή για εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές που παλεύουν με την ακρίβεια και ετοιμάζονται για έναν δραματικό χειμώνα.
Στη Βρετανία, η Shell και η Centrica κατέγραψαν τεράστια κέρδη, προκαλώντας αντιδράσεις.
Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη κέρδη – ρεκόρ 9,8 δισ. δολ. το τρίμηνο και επιτάχυνε το πρόγραμμα επαναγοράς.
Η νορβηγική Equinor αύξησε το ειδικό μέρισμά της και τις αγορές μετοχών.
Οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron ανακοίνωσαν επίσης κέρδη – ρεκόρ για το τρίμηνο και αύξηση των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών.
Οργή στη Βρετανία
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ισχυρά κέρδη σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζονται «προσβολή» για εκατομμύρια ανθρώπους που αγωνίζονται εν μέσω της κρίσης κόστους ζωής, με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να χρηματοδοτούν ανταμοιβές πολλών δισεκατομμυρίων λιρών για τους μετόχους τους, όπως σημειώνει ο Guardian.
Μια μέρα αφότου η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε τα νοικοκυριά ότι οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν τις 3.850 στερλίνες από τον Ιανουάριο, τριπλάσιο από το επίπεδο στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Shell και η Centrica προκάλεσαν οργή ανακοινώνοντας τεράστια κέρδη.
Η Shell σημείωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 11,4 δισ. δολαρίων για το β’ τρίμηνο.
Ερωτηθείς για την έντονη αντίθεση με τους τιμωρητικά υψηλούς λογαριασμούς που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά που ήδη δυσκολεύονται εν μέσω πληθωρισμού, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να «κάνει θαύματα» για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, η Centrica, η ιδιοκτήτρια της British Gas, επανέφερε το μέρισμα και σημείωσε λειτουργικά κέρδη 1,3 δισ. στερλίνες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η Frances O’Grady, γενική γραμματέας του Εθνικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, δήλωσε: «Αυτά τα εντυπωσιακά κέρδη είναι προσβολή για τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.
«Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη και σκληρότερη μισθολογική πίεση στη σύγχρονη ιστορία.
Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τον πλούτο που δημιουργούν, ξεκινώντας με πραγματική δράση για να μειώσουν τους λογαριασμούς».
Κέρδη – ρεκόρ αλλά και προμήνυμα νέας κρίσης;
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κολοσσοί της ενέργειας βρίσκονται ένα βήμα πριν από ένα τρίμηνο-ρεκόρ με συνολικά κέρδη 50 δισ. δολ.
Παρ’ όλα αυτά το υπέρογκο αυτό ποσό μπορεί να κρύβει μέσα του τον ίδιο το λόγο της επόμενης κρίσης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.
Τα εν λόγω κέρδη αυτά οφείλονται στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές ενέργειας που έχουν δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, έχουν οδηγήσει τα οικονομικά των νοικοκυριών στο απροχώρητο και έχουν αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης.
Εν μέσω της πολιτικής και οικονομικής «τρικυμίας» αυτής, οι μέτοχοι και τα στελέχη πρέπει να περιορίσουν τη δίψα τους για αύξηση των κερδών τους.
«Υπάρχει πιθανότητα τα κέρδη να περιοριστούν στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ θα καταγράψουν μείωση στο εγγύς μέλλον.
Η αναμενόμενη ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει το περιθώριο κέρδους», προειδοποιεί ο Ahmed Ben Salem, αναλυτής της Oddo BHF.
Οι Exxon Mobil, Chevron, Shell, TotalEnergies και BP, γνωστές και ως «supermajors» αναμένεται να έχουν μεγαλύτερα κέρδη ακόμα και από το μακρινό 2008 όταν η τιμή του πετρελαίου άγγιξε τα 147 δολ. το βαρέλι.
Ο λόγος; Δεν είναι μόνο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος έχει οδηγήσει τα περιθώρια κέρδους του φυσικού αερίου στα ύψη.Πολλές σημαντικές αγορές ανά τον πλανήτη καταγράφουν μειωμένη ικανότητα διύλισης λόγω των lockdowns, των μειωμένων επενδύσεων λόγω της πανδημίας, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της απόφασης της Κίνας για μείωση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου.
w