Αλέξανδρος Κλώσσας
Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προσπαθούν να εντοπίσουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν μεγαλύτερες αποζημιώσεις δηλώνοντας «παραφουσκωμένα» ενοίκια.
«Κοκκινος συναγερμος» έχει σημάνει στις ελεγκτικες υπηρεσιες της ΑΑΔΕ, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να εντοπίσουν ιδιοκτητες μισθωμένων ακινήτων οι οποιοι επιχείρησαν να εισπράξουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις δηλώνοντας «παραφουσκωμένα» ενοίκια.
Από τις διασταυρώσεις των στοιχείων που κάνει η ΑΑΔΕ σε οσους το προηγούμενο διάστημα είχαν εισπράξει αποζημίωση για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων τους κατα το διάστημα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, προέκυψαν αρκετες περιπτωσεις ιδιοκτητών οι οποίοι επιχείρησαν με εικονικές αυξήσεις στο μηνιαίο μίσθωμα να εισπράξουν μεγαλύτερη αποζημίωση.
Το κόλπο το οποίο σύμφωνα με τους ελεγχους της ΑΑΔΕ επιχείρησαν να κάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, ήταν κατά την περίοδο του lockdown να τροποποιήσουν μέσα σε μια μέρα το αρχικό μίσθωμα προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερη κρατική αποζημίωση. Η αλλαγή του ενοικίου αρκετές φορές έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ενοικιαστών οι οποίοι δεν επιβαρύνονταν καθώς το ενοίκιο καλύπτονταν από την κρατική επιδότηση. Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή καθως ο ιδιόκτητα υπέβαλε τροποποιητική δήλωση με την εικονική αύξηση του ενοικίου, με αποτέλεσμα να εισπράτει αυξημένη αποζημίωση. Τα ενοίκια στις περισσότερες περιπτώσεις αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Ωστόσο οι σαρωτικές διασταυρώσεις των ελεγκτών της ΑΑΔΕ έπιασαν στη φάκα τους αρκετές περιπτώσεις που οι έλεγχοι έδειξαν περίεργες αυξήσεις ενοικίων την περίοδο κατά την οποία ίσχυαν τα μέτρα στήριξης και ξαφνικής μείωσης τους μόλις έληξε η περίοδος της επιδότησης. Τα στελέχη της ΑΑΔΕ το τελευταίο διάστημα σαρώνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις δηλώσεις των ενοικίων, κυρίως για την περίοδο του Μαρτίου 2020 που ξεκίνησε το πρόγραμμα για τα «κουρεμένα» ενοίκια, έως και τον Ιούλιο του 2021, όταν και ολοκληρώθηκε.
Στην πρώτη θέση της λίστας όσων θα ελεγχθούν είναι όσοι παρουσιάζονται να έκαναν ξαφνική αλλαγή στο ύψος του μισθώματος μόλις ξεκίνησε και μόλις τελείωσε το πρόγραμμα ενοικίων.
Οι έλεγχοι βέβαια αποκάλυψαν και αλλες περιπτωσεις οι οποίοι θα περάσουν από το «μικροσκόπιο» των ελεγκτών. Σε αυτές εντοπίστηκαν:
-Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.
-Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.
-Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.
Αλυσίδες «εικονικών» υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους 845,6 εκατ. ευρώ.