Η Λαγκάρντ τόνισε επανειλημμένα ότι η συμφωνία για το νέο μέσο, το οποίο αποκάλεσε εργαλείο για την προστασία μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (TPI), ελήφθη ομόφωνα από τα 25 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Στα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληροί μία χώρα, προκειμένου να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά ομολόγων της που θα περιορίσουν τις αποδόσεις και τα spread τους, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε.
Όπως είπε, τα κριτήρια είναι τα εξής τέσσερα:
- Συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και συγκεκριμένα να μη βρίσκεται η χώρα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) ή να μην έχει κριθεί ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βάση το άρθρο 126(7) της συνθήκης της ΕΕ
- Απουσία έντονων μακροοικονομικών ανισορροπιών: Να μην βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών ή να μην κρίνεται ότι έχει αποτύχει να λάβει τα διορθωτικά μέτρα που έχουν συσταθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βάση το άρθρο 121(4) της συνθήκης της ΕΕ
- Δημοσιονομική βιωσιμότητα, η οποία ουσιαστικά σημαίνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους που θα πιστοποιείται από εσωτερική ανάλυση της ΕΚΤ και από εκθέσεις άλλων οργανισμών, όπως του ESM και του ΔΝΤ
- Υγιείς και βιώσιμες μακροοικονομικές πολιτικές: Συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο των σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τις συστάσεις κατά χώρα της Κομισιόν στον δημοσιονομικό τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
Ομόφωνη απόφαση για το νέο εργαλείο
Η Λαγκάρντ τόνισε επανειλημμένα ότι η απόφαση για το νέο μέσο, το οποίο αποκάλεσε εργαλείο για την προστασία μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (TPI), ελήφθη ομόφωνα από τα 25 μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός των αγορών που θα πρέπει να γίνουν και ότι το Δ.Σ. θα παίρνει την απόφαση για την ενεργοποίηση του μέσου λαμβάνοντας υπόψη, με μία σειρά από δείκτες, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις μίας άτακτης κίνησης των αποδόσεων στην αγορά καθώς και αν η χώρα εκπληρώνει τα παραπάνω κριτήρια.
«Η απόφαση του Δ.Σ. για την ενεργοποίηση του TPI θα βασίζεται σε μία συνολική αξιολόγηση των δεικτών της αγοράς και της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μία αξιολόγηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και μία αξιολόγηση ότι η ενεργοποίηση των αγορών στο πλαίσιο του TPI είναι ανάλογη με την επίτευξη του βασικού στόχου της ΕΚΤ», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Οι αγορές στο πλαίσιο του νέου εργαλείου θα αφορούν ομόλογα του δημόσιου τομέα, ενώ θα μπορεί να εξετασθούν και χρεόγραφα του ιδιωτικού τομέα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνη θα είναι κατ’ αρχήν επιλέξιμες για το TPI, αν και είναι γνωστό ότι ουσιαστικά αποφασίσθηκε για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα
Για τα επιτόκια, η Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις θα συνεχισθούν τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, με μία αξιολόγηση των στοιχείων κάθε μήνα.
Στην ανάλυση που έκανε για την οικονομία της Ευρωζώνης, η Λαγκάρντ είπε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί και πιο έντονοι βραχυπρόθεσμα, αλλά εκτιμάται ότι με τη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους και τον περιορισμό της ζήτησης, στην οποία θα συμβάλλει και η αύξηση των επιτοκίων, θα αποκλιμακωθεί.
Για την ανάπτυξη είπε ότι επιβραδύνεται καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικό αντίκτυπο, αλλά στηρίζεται από την επανεκκίνηση της οικονομίας, την καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας και τη δημοσιονομική πολιτική.
Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, είπε, δεν προβλέπει ύφεση ούτε φέτος ούτε το 2023.