Τη δέσμευση να επιταχυνθούν οι προσπάθειες της Ε.Ε. για διεύρυνση του δικτύου εμπορικών συμφωνιών έδωσε ο Επίτροπος Εμπορίου και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στους FT, καθώς οι Βρυξέλλες ανταποκρίνεται στο αίτημα των χωρών μελών για ισχυροποίηση της παγκόσμιας αλυσίδας προσφοράς, απεξάρτηση από την Ρωσία και σύσφιγξη των σχέσεων με βασικούς εταίρους.
«Οι γεωπολιτικές πιέσεις αλλάζουν τις θέσεις μας ως προς την εμπορική πολιτική», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα επιταχύνει τις εργασίες για την επίτευξη και νέων συμφωνιών με εταίρους, ούτως ώστε η Ε.Ε. να γίνει περισσότερο ανθεκτική. Στους στόχους περιλαμβάνεται η συμφωνία με την Χιλή έως τα τέλη του έτους, με την Αυστραλία στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η επικύρωση ντιλς με Μεξικό και Νέα Ζηλανδία, καθώς και η προώθηση των διαπραγματεύσεων με χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία.
«Εάν θέλουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τις πρώτες ύλες από κάποιες χώρες θα πρέπει να διευρύνουμε τη βάση των εμπορικών συμφωνιών μας», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος προσπαθεί να επανεργοποιήσει την ατζέντα του ελεύθερου εμπορίου.
Περίπου 15 χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, έστειλαν αποστολή στον Nτομπρόβσκις πριν από ένα μήνα, διαμαρτυρόμενες ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων, υπογραφής και επικύρωσης εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά αργή και ότι η ένωση θα πρέπει να επωφεληθεί από τις συμφωνίες που της ανοίγονται.
Οι εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. καλύπτουν μόνο το ένα-τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της, κάτι που θα πρέπει να διευρυνθεί, δεδομένου ότι το 85% της μελλοντικής ανάπτυξης του πλανήτη προβλέπεται να λάβει χώρα εκτός της Ε.Ε.. Άλλωστε, η αύξηση των συμφωνιών, θα βοηθήσει την Ε.Ε., σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις, να ενισχύσει την αξιοπιστία της ένωσης ως σοβαρού εμπορικού εταίρου.
Η Ε.Ε. επιδιώκει μια σειρά εργαλείων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών και επενδυτικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ξένων επενδύσεων, της αυστηρότερης εμπορικής άμυνας και της καταστολής των επενδύσεων από ξένες εταιρείες που επιδοτούνται από το κράτος. «Θα δράσουμε πολυμερώς όποτε μπορούμε, αλλά μπορούμε να δράσουμε μονομερώς αν χρειαστεί», είπε ο Ντομπρόβσκις. Ταυτόχρονα, ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι η επιδίωξη νέων διμερών εμπορικών συμφωνιών θα έκανε επίσης την οικονομία της Ε.Ε. πιο εύρωστη και ανθεκτική, ιδίως επιτρέποντάς της να μειώσει την εξάρτησή της από κάποιες υπερδυνάμεις στις εξαγωγές εμπορευμάτων, όπως η Ρωσία και να διευρύνει το φάσμα των προμηθευτών της.