Ένας ιστορικός της οικονομίας εξηγεί τι συμβαίνει με τις τιμές και περιγράφει τη «φούσκα των πάντων»
Ποιος ή τι ευθύνεται για τον αχαλίνωτο πληθωρισμό που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία; Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο βασικός ένοχος είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πόλεμος του στην Ουκρανία, φτάνοντας στο σημείο να αποκαλεί την τρέχουσα αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ «αύξηση των τιμών του Πούτιν ».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ υποστηρίζει λέει ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα του τοξικού συνδυασμού ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που επιφέρει η πανδημία, τα lockdown COVID-19 στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ισχυρή αγορά εργασίας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Fortune, ο Edward Chancellor, οικονομικός ιστορικός, δημοσιογράφος και στρατηγικός επενδύσεων που έχει περιγραφεί ως «ένας από τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς συγγραφείς της εποχής μας», υποστηρίζει ότι ευθύνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες. Κατά την άποψή του, οι μη βιώσιμες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει μια «φούσκα των πάντων», αφήνοντας την παγκόσμια οικονομία με ένα «hangover» του πληθωρισμού.
Ο Chancellor εξηγεί τη θεωρία του, η οποία παρουσιάζεται στο νέο του βιβλίο, The Price of Time: The Real Story of Interest , σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο The Market .
Η φούσκα των πάντων
«Υπάρχει πάντα η ιδέα ότι σχηματίζονται κερδοσκοπικές φούσκες γύρω από την εφεύρεση μιας νέας τεχνολογίας», είπε. «Αυτό που κάνω στο βιβλίο μου είναι να αφήνω στην άκρη τις τεχνολογικές πτυχές και τις ψυχολογικές πτυχές που έχουν οι φούσκες, και να επικεντρώνομαι αποκλειστικά στις νομισματικές βάσεις. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι όταν τα επιτόκια μειώνονται πολύ χαμηλά, οι άνθρωποι οδηγούνται σε κερδοσκοπικές προσπάθειες και κυνηγούν αποδόσεις».
Εξηγεί επίσης πώς κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων γύρων ποσοτικής χαλάρωσης, τα χρήματα που δημιούργησε η Fed «δεν διοχετεύθηκαν ποτέ στην πραγματική οικονομία», οδηγώντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να αγνοήσουν τον πληθωρισμό και παραμείνουν «εφησυχασμένοι».
Όταν όμως χτύπησε η πανδημία της COVID-19 και το QE αυξήθηκε ξανά, ήταν μια διαφορετική ιστορία. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια και «εκτύπωσαν συλλογικά περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια». Το ζήτημα αυτή τη φορά ήταν ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να «χρηματοδοτήσουν περίπου το ίδιο ποσό κρατικών δαπανών», οι οποίες συνέβαλαν στα «μεγαλύτερα ελλείμματα σε καιρό ειρήνης στην ιστορία».
Τα μηδενικά επιτόκια
Επιπλέον, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και η πλεονάζουσα ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενθάρρυναν τους επενδυτές να αγοράσουν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, δημιουργώντας μια «φούσκα των πάντων», όπως αποδεικνύεται από την ακραία άνοδο των μετοχών τεχνολογίας, των κρυπτονομισμάτων, των μετοχών meme, ακόμη και των συλλεκτικών στοιχείων όπως κάρτες μπέιζμπολ το 2020 και το 2021.
«Και, έκπληξη, έκπληξη, έχουμε τώρα αυξανόμενο και ασταθή πληθωρισμό», είπε ο Chancellor. «Τώρα ξυπνάμε σε ένα μεγάλο hangover από αυτόν τον νομισματικό εξτρεμισμό».
Υποστηρίζει επίσης ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πίστευαν ότι μπορούσαν να διατηρήσουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια και QE χωρίς να προκαλέσουν άνοδο στις τιμές καταναλωτή επειδή ο πληθωρισμός είχε παραμείνει τόσο χαμηλός για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Και γιατί ήταν χαμηλά; Λόγω της υγιούς νομισματικής τους πολιτικής. Το παρέπεμψαν στον εαυτό τους! Και τώρα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός βγαίνει εκτός ελέγχου, λένε: «Ω, δεν είναι δική μας ευθύνη, έχει να κάνει με την Ουκρανία, ή τις αλυσίδες εφοδιασμού ή τα lockdown της Κίνας», είπε.
Ο Καγκελάριος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών έχουν διευκολύνει τις κερδοσκοπικές συναλλαγές, αντί να επικεντρώνονται στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Είναι μια μη βιώσιμη νομισματική πολιτική που απλά δεν θα λειτουργήσει προς τα εμπρός, είπε.