Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξηγήσε – μεταξύ άλλων – τη Δευτέρα τους λόγους για τους οποίους μετατέθηκε ο χρόνος καθορισμού των τιμολογίων ρεύματος για τις 25 Ιουλίου αντί για τις 10 του ίδιου μήνα.
«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί», ξεκαθάρισε σήμερα ο Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στην αλλαγή του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον καθορισμό των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος – πριν από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής την 1η Αυγούστου.
Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως από 1η Αυγούστου σταματά ο μαθηματικός τύπος που διαμόρφωνε την τιμή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές υποχρεώνονται, λοιπόν, να δηλώνουν ποια θα είναι η τιμή χρέωσης κάθε μήνα και μετά το κράτος θα ανακοινώνει την επιδότηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα αλλαγής παρόχου χωρίς επιβάρυνση.
«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.
Παράλληλα, παρουσίασε και το εθνικό σχέδιο παρέμβασης, που θα έχει δύο άξονες – την επάρκεια και τις προσιτές τιμές – καθώς «φυσικά δεν θα αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά τον χειμώνα».
«Στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο συνολικής διακοπής»
Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, σημείωσε ο υπουργός, που δεν απέκλεισε – μιλώντας στην ΕΡΤ – ακόμη και το σενάριο της συνολικής διακοπής του ρωσικού αερίου.
«Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας».
Δεν απέκλεισε, παράλληλα, και την «επιστροφή στο λιγνίτη»:
«Τα τρια τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη – αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.