Τα αλλεπάλληλα αιτήματα λογιστών και φοροτεχνικών ενώσεων, καθώς και ο χαμηλός ρυθμός υποβολής των δηλώσεων, ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να μεταθέσει την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι τα τέλη Ιουλίου (29 Ιουλίου), με καταβολή ωστόσο και της πρώτης δόσης για όσους έχουν χρεωστικό σημείωμα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η απόφαση της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κατέβαλλαν πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι προς το παρόν μόνο ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.
Η τεράστια καθυστέρηση που καταγράφεται δεν έχει εξήγηση, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και χωρίς προβλήματα. Προφανώς οι φορολογούμενοι έχουν συνηθίσει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην… παράταση και, ως εκ τούτου, πλέον έχει καθιερωθεί.
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Από την επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι και φέτος σχεδόν 7 στους 10 φορολογούμενους είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021, έχουν δηλαδή μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε έχουν επιστροφή φόρου. Αντίθετα, χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν 3 στους 10 φορολογούμενους. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και την Πέμπτη είχαν υποβληθεί περισσότερες από 3,5 εκατ. δηλώσεις, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 6.400.000. Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:
– Το 54,45% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
– Το 31,62% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 927,3 εκατ. ευρώ ή 901 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 29 Ιουλίου είτε σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
– Το 13,93% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φτάνει τα 157,07 εκατ. ευρώ ή 346 ευρώ κατά μέσο όρο.
Στο μεταξύ, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να επισπεύσουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass, ώστε να λάβουν το επίδομα ύψους 18-600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική κατοικία και φορολογούμενοι με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους. πρέπει να βιαστούν για να μη χάσουν το επίδομα.
Όσοι, λοιπόν, δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω που οδηγούν στη μείωση του φόρου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τον μηδενίζουν. Ειδικότερα:
1. Οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά και το 2021 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5%, από 9%. Απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1.
2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους στον πίνακα 8 του Ε1 για να μη χάσουν την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.
3. Οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει, όμως, να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.
4. Οι γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.
5. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή, οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη φιλοξενία στον πίνακα 6 του Ε1 και οι φιλοξενούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008.
6. Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2021, για να μη φορολογηθούν για αυτά, θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:
– Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
– Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
7. Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω ή όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
8. Όσοι απέκτησαν το 2021 ακίνητο, αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας ή έχουν χαμηλά εισοδήματα, για να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν χρηματικά ποσά τα οποία απέκτησαν από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.
9. Οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το ακίνητό τους το 2021 πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που έγιναν μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ εάν δηλώσουν τις δαπάνες στους κωδικούς 627-628.
10. Οι έμποροι που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959, εάν συμπληρώσουν τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1, θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.