Γερμανία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει πάνω από 260 δισ. ευρώ

57

Το μεγάλο πλήγμα στην αγορά εργασίας

Η οικονομία της Γερμανίας θα χάσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία έως το 2030, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών της ενέργειας, με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB).

Η μελέτη αναφέρει ότι, το προσαρμοσμένο στις τιμές ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα είναι 1,7% χαμηλότερο το επόμενο έτος και θα υπάρχουν περίπου 240.000 λιγότερα άτομα στην απασχόληση. Και προσθέτει ότι το επίπεδο απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει περίπου σε αυτό το επίπεδο έως το 2026, όταν τα μέτρα ενίσχυσης θα αρχίσουν σταδιακά να υπερισχύουν των αρνητικών επιπτώσεων και θα οδηγήσουν σε 60.000 περίπου περισσότερους αμειβόμενους απασχολούμενους το 2030.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Ένας από τους μεγάλους χαμένους θα είναι ο κλάδος της φιλοξενίας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού και είναι πιθανό να αισθανθεί την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Οι κλάδοι έντασης ενέργειας, όπως η χημική βιομηχανία και η παραγωγή μετάλλων, είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό να επηρεαστούν.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι εάν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν εκτοξευθεί κατά 160%, διπλασιαστούν ξανά, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2023 θα ήταν σχεδόν 4% χαμηλότερη από ό,τι θα ήταν χωρίς τον πόλεμο. Σύμφωνα με αυτές τις παραδοχές, 660.000 λιγότερα άτομα θα απασχολούνται μετά από τρία χρόνια και ακόμη 60.000 λιγότερα το 2030, ανέφερε.

ΠΗΓΗot.gr