Εκτοξεύτηκε στα €502 η μεγαβατώρα το κόστος ρεύματος στην Γερμανία

53

(upd) Ο δείκτης βαρόμετρο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας επόμενου έτους στη Γερμανία χτύπησε νέο ρεκόρ και είναι έξι φορές υψηλότερος από πέρυσι. Ανάλογη εικόνα στη Βρετανία. Περιορισμένες οι δυνατότητες παραγωγής μέσω πυρηνικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ καθώς το φυσικό αέριο συνεχίζει να ανεβαίνει βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να σπρώξει την περιοχή σε ύφεση.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG, και κινούνται στα 502 ευρώ. Είναι σχεδόν έξι φορές ακριβότερες από πέρυσι, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνει το Bloomberg.

Η αγορά οδηγείται από ανησυχίες σχετικά με το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα. Η ικανότητα της Γαλλίας να παράξει ενέργεια μέσω πυρηνικών εργοστασίων είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές επόμενης ημέρας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης ρεκόρ χθες, λόγω υψηλής ζήτησης για ψύξη, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας φουσκώνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση γυαλιού. Η ενέργεια οδηγεί τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθώντας τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε διψήφιο ποσοστό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται σχεδόν να διπλασιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτόν τον μήνα σχεδόν επταπλασιάστηκε σε σχέση με το περασμένο έτος σε περίπου 591 λίρες ανά μεγαβατώρα στο Intercontinental Exchange AG.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν τον πόνο και τον αντίκτυπο που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Η Γαλλία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις μονάδες της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.

Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι το «ακραίο» ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy Fabian Ronningen. Οι χαμηλές δυνατότητες παραγωγής μέσω πυρηνικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα δεν επαρκούν για να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της πίεσης, είπε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία για τον επόμενο μήνα επέκτεινε το κέρδος της περασμένης εβδομάδας, σκαρφαλώνοντας έως και 4,2% στο Άμστερνταμ. Η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗeuro2day.gr