Η Gazprom απειλεί να χρεοκοπήσει τους Ευρωπαίους κερδοσκοπώντας με το φυσικό αέριο

97

Μέχρι και 60% μπορεί να αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου μέσα στον χειμώνα σύμφωνα με υπολογισμούς της ρωσικής Gazprom, που απειλεί να… τινάξει την οικονομία της Ευρώπης στον αέρα.

Σύμφωνα με την Gazprom οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, καθώς παραγωγή και εξαγωγές της ρωσικής κρατικής εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία.

Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου άλλωστε έχει μειωθεί μετά το κλείσιμο του ενός αγωγού από το Κίεβο και έπειτα από τη διένεξη που υπήρξε σχετικά με τμήματα του εξοπλισμού του αγωγού Nord Stream 1, με αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να τραβήξει την ανηφόρα.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φθάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν παραμείνει η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα», προειδοποιεί η Gazprom.

Η τιμή χονδρικής στη ολλανδική αγορά spot έφθασε την άνοιξη στα 335 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα (MWh), σε ιστορικό υψηλό. Εκτοτε έπεσε στα 226 ευρώ ανά MWh σήμερα, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν βρισκόταν στα 46 ευρώ ανά MWh.

Το Κίεβο έκλεισε έναν από τους εξαγωγικούς δρόμους της Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ η Gazprom μείωσε την ροή στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς την Γερμανία με την πρόφαση διένεξης σχετικά με τον εξοπλισμό.

Συνολικά, οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανάμεσα στη 1η Ιανουαρίου και τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το επίπεδο της ίδιας περιόδου πέρυσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής εταιρείας.

Η παραγωγή της Gazprom ήταν μέχρι στιγμής μειωμένη κατά 32,2% τον Αύγουστο, έναντι 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δηλώνει ο Evgeniy Suvorov, οικονομολόγος στην CentroCreditBank, στο κανάλι του MMI στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 59% έναντι 58,4% τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr