ΟΟΣΑ: Επιδεινώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης

54

Τι δείχνουν οι CLI για το επόμενο εξάμηνο

Επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, εξακολουθούν να καταδεικνύουν οι Σύνθετοι Κορυφαίοι Δείκτες (CLIs) του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Οι εν λόγω δείκτες έχουν σχεδιαστεί για να προβλέπουν τα σημεία καμπής στην οικονομική δραστηριότητα με χρονικό ορίζοντας έξι έως εννέα μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι CLI στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες παραμένουν κάτω από την τάση, και συνεχίζουν να δείχνουν υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, καθώς επηρεάζονται από τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό, τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και τη μείωση των δεικτών των τιμών των μετοχών.

Αυτό ισχύει για τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τη ζώνη του ευρώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Στην Ιαπωνία, το CLI συνεχίζει να δείχνει σταθερή ανάπτυξη γύρω από την τάση.

Στις αναδυόμενες οικονομίες

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών των αναδυόμενων αγορών, το CLI εξακολουθεί να μειώνεται στην Κίνα (βιομηχανικός τομέας) , αν και δείχνει σημάδια σταθεροποίησης . Στην Ινδία, η αξιολόγηση καταδεικνύει σταθερή ανάπτυξη, ενώ στη Βραζιλία το CLI συνεχίζει να υποδηλώνει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Οι σύνθετοι κορυφαίοι δείκτες του ΟΟΣΑ είναι κυκλικοί δείκτες που βασίζονται σε μια σειρά μακροπρόθεσμων δεικτών, όπως βιβλία παραγγελιών, οικοδομικές άδειες, δείκτες εμπιστοσύνης, μακροπρόθεσμα επιτόκια, ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων και πολλά άλλα .

Οι απειλές

Οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ανησυχίες για νέο κύμα COVID-19, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις στα στοιχεία CLI .

Ως αποτέλεσμα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει, ότι οι δείκτες θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και το μέγεθός τους θα πρέπει να θεωρείται ως ένδειξη και όχι ως μέτρο της ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας.

ΠΗΓΗot.gr