Προμηθευτές ρεύματος: Εκτοξεύτηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί

67

Σβήνουν τα φώτα σε επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια για οικονομία στο ρεύμα

«Εχουν ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος από ανεξόφλητους λογαριασμούς και αυτό έχει αυξητική τάση» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης, στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN TV.

«Τα ληξιπρόθεσμα ήταν κάτω από 1 δισ. ευρώ. Με την κρίση οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όσες προσπάθειες και αν γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται επιδοτεί τους καταναλωτές, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι επιδοτούνται οι παραγωγοί και οι πάροχοι ενέργειας» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Στην επισήμανση ότι, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι της τάξης του 50%, ο κ. Αδαμίδης, σημείωσε πως «Η αύξηση δεν είναι μικρή και δεν φαίνεται να υποχωρεί διότι το επόμενο χρονικό διάστημα, οι τιμές θα αυξηθούν, και για να μπορέσει η κυβέρνηση να κρατήσει χαμηλά τη χρέωση 0,18 λεπτά, θα πρέπει να βάλει πολύ βαθειά το χέρι στον κρατικό κουρμπανά για να επιδοτήσει τους “καταναλωτές” και δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει».

Επίσης αναφέρθηκε ότι επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια σβήνουν τα φώτα σε για οικονομία στο ρεύμα.

Δείτε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος: 

https://youtube.com/watch?v=kXgGux7H4pY%3Frel%3D0%26start%3D23

Τον κίνδυνο κατάρρευσης των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, λόγω έντονων προβλημάτων ρευστότητας επισήμανε με επιστολή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παράλληλα, ΡΑΕ και σύνδεσμοι ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ προειδοποιούν για το πρόβλημα ρευστότητας και ζητούν να δίνεται προκαταβολή το 75% της επιδότησης του κράτους. 

Ειδικότερα, με την επιστολή της στις 29 Ιουλίου στο ΥΠΕΝ, η Αρχή προειδοποιούσε για έξοδο προμηθευτών από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογράμμιζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών, καθώς «ο κλάδος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν Συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις «Energa – Hellas Power») συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».

Όπως επισίμενε Αρχή, η ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της δομής της και των χρόνιων προβλημάτων – προκλήσεων που αντιμετώπιζε, διαθέτει πλέον πολύ στενότερα περιθώρια επιτυχούς ανταπόκρισης στην παρούσα συγκυρία, σε σύγκριση με τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.  

​Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εντοπίζεται μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύεται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. 

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των εταιρειών ενέργειας, η ΡΑΕ πρότεινε, μεταξύ των οποίων η προκαταβολή του μεγαλύτερου δυνατού ποσού (75%) εκ της επιδότησης ΤΕΜ του επόμενου μήνα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για να διασφαλισθεί ότι δεν θα ανακύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις της ταμειακής ρευστότητας και επισφάλειες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Αντίστοιχα, τόνιζε ότι ​δύνανται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων ώστε να διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

ΠΗΓΗmerisia.gr