Θεσμοθετήθηκε και προβλέπει την ενοποίηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με θέματα κληρονομιάς και διαθήκης.
Πραγματικότητα αποτελεί πλέον το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας στο οποίο ενοποιούνται όλα τα πιστοποιητικά που σχετίζονται με την κληρονομία και την διαθήκη σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε σε πρόσφατο νόμο.
Βάσει αυτής θεσπίζεται ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας στο οποίο ενοποιούνται τα ακόλουθα πιστοποιητικά:
α) πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομίας από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,
β) πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,
γ) πιστοποιητικό περί προσβολής – αμφισβήτησης ή μη κληρονομικού δικαιώματος από το Πρωτοδικείο και
δ) πιστοποιητικό περί αναγγελίας ή μη κληρονομικού δικαιώματος από Ειρηνοδικείο.
Το Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομίας έχει χρονική διάρκεια ισχύος έξι (6) μηνών από την έκδοσή του.
Ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας: Η υποβολή αιτήσεων για την έκδοσή του
Η αίτηση για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας είναι ενιαία για όλα τα δικαστικά καταστήματα της χώρας.
Εφόσον πρόκειται για δικαστικά καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. – Π.Π.), η αίτηση και η παραλαβή του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.), στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr.
Εφόσον πρόκειται για δικαστικά καταστήματα που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. – Π.Π., η αίτηση και η παραλαβή του ως άνω πιστοποιητικού πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου.
Η υποβολή αίτησης για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας και η παραλαβή αυτού δύνανται να πραγματοποιούνται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Κ. Πιερρακάκης: Τα 4 πιστοποιητικά γίνονται ένα
Όπως είχε τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για το πιστοποιητικό κληρονομιάς. «O νόμος και όπως όλη στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει τον ίδιο διπλό χαρακτήρα: Από τη μία τρέχουμε στο μέλλον, από τη άλλη καλύπτουμε εκκρεμότητες παρελθόντος, θα αναφέρω ενδεικτικά μια: έχουμε πολλαπλά πιστοποιητικά κληρονομιάς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έχουμε 4. Τα τέσσερα γίνονται ένα» τόνισε.
«Θα έχουμε πλέον ένα ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομιάς και μια σειρά από άλλες τέτοιου είδους απλουστεύσεις που περιλαμβάνονται επίσης στο κείμενο του νόμου» συμπλήρωσε.