Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε στους συμβολαιογράφους το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής
Στον αστερισμό των ψηφιακών δηλώσεων αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες και οι κληρονομιές. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, παρουσίασε στους συμβολαιογράφους το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, το οποίο σε πρώτη φάση προβλέπεται να ενεργοποιηθεί για τις αρχικές δηλώσεις.
Ετσι, στην ψηφιακή πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αρχικές δηλώσεις κληρονομιάς ακινήτων, χρηματικών ποσών ή και αυτοκινήτων, θέτοντας οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων, με τις συνεχείς επισκέψεις στην εφορία.
Οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι κληρονομιές συνεχίζουν να φορολογούνται και δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για δωρεές και γονικές παροχές. Μάλιστα, όσοι κληρονομήσουν φέτος ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο, καθώς οι νέες αντικειμενικές είναι αυξημένες σε πάρα πολλές ζώνες της επικράτειας. Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις δεν αφορούν όσους κληρονομούν πρώτη κατοικία. Και αυτό καθώς το αφορολόγητο όριο παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Τι προβλέπεται
Συμφωνά με το υφιστάμενο καθεστώς, η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη. Από τα 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τα 150.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τα 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%. Ισχύει, δε, ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.
Απαλλαγή από τον φόρο χορηγείται και για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης κληρονόμο. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στον δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.