Από όλο και περισσότερα κράτη-μέλη τίθεται το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Τις επόμενες μέρες αναμένεται λεπτομερές σχέδιο παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Σε συναγερμό βρίσκεται η Κομισιόν για την άμεση ολοκλήρωση παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας για την ανάσχεση του ακραίου ενεργειακού κόστους που πλήττει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
about:blank
Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου τίθεται πλέον από όλο και περισσότερα κράτη-μέλη, καθώς η συνεχής άνοδος των τιμών πιέζει και οι ηγέτες της ΕΕ πλέον βλέπουν πως αν δεν δράσουν γρήγορα, μπορεί όσο πλησιάζει ο χειμώνας να διακινδυνεύσουν κοινωνικές αναταραχές -αλλά και πολιτικές.
Το σχέδιο της Κομισιόν
Τις επόμενες μέρες αναμένεται ένα λεπτομερές σχέδιο παρέμβασης από την Κομισιόν. Ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, DG Energy, επεξεργάζεται την τεχνική φόρμουλα για την επιβολή πλαφόν στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές τιμές αερίου, ώστε με αυτό τον τρόπο να αποκλιμακωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές ρεύματος.
Προβλέπεται πως η επεξεργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ώστε μετά να τεθεί επί τάπητος σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και βεβαίως σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κρίσιμη ημέρα η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και στην οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
Όπως δήλωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, η επιβολή πλαφόν στο αέριο μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα και να έχει εξίσου άμεσα αποτελέσματα -υποσχόμενη να μειώσει αισθητά τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, από τα εξωφρενικά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται σήμερα.
Διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, αναζητά υποστήριξη για το σχέδιό του για ανώτατο όριο τιμών και σχεδιάζει να συζητήσει πιθανά όρια με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Τσέχοι αξιωματούχοι προτείνουν όριο στις τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζ. Σικέλα. Η Γερμανία θέλει αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να μετριάσει τις ραγδαίες ανατιμήσεις.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χτες ότι η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους. Σε πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν.
Νωρίτερα χτες, σε ομιλία της στη Στρατηγική Σύνοδο Κορυφής του Beld στη Σλοβενία, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε, επίσης, ότι «οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και «εργαζόμαστε για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Φιάλα στον λογαριασμό του στο Twitter. «Πριν από το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις, για τον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες».
«Μπορεί να ανοίξουμε το ζήτημα των δικαιωμάτων ρύπων, όπως έκαναν κάποια άλλα κράτη-μέλη στο παρελθόν, τα οποία αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της συνολικής τιμής», είπε ο Σικέλα. «Μπορεί να ανοίξουμε το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης της αγοράς, της συνολικής αποσύνδεσης των τιμών», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το μπλοκ δεν μπορεί να «ανακατέψει» πάρα πολύ την αγορά ή να τροφοδοτήσει την κερδοσκοπία.
Μεταρρύθμιση τουtargetmodel
Στις άλλες εναλλακτικές λύσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι και η μεταρρύθμιση του target model. Μάλιστα, σε αυτές περιλαμβάνεται και η ελληνική πρόταση, ριζική μεταρρύθμιση του target model, με το «σπάσιμο» της DAM σε δύο σκέλη, όπου στο πρώτο θα συμμετέχουν οι μονάδες ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά και τα πυρηνικά, και στο δεύτερο οι μονάδες φυσικού αερίου και άνθρακα.
Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να δρομολογηθούν και να εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις στο target model.