Το κόστος τροφίμων και ενέργειας οδήγησε στην εκτόξευση, αν και ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς. Πίεση στην ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.
Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τη συγκλίνουσα εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg.
Το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε στην εκτόξευση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, αν και ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αυτά τα μέτρα λήγουν σύντομα, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών θα επιταχυνθεί περαιτέρω. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσουν νέα αύξηση-ρεκόρ 9%, λένε αναλυτές.
Η Bundesbank βλέπει τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αγγίζει περίπου το 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θεωρεί τις προοπτικές εξαιρετικά αβέβαιες, λόγω της «ασαφούς κατάστασης» στις αγορές εμπορευμάτων -συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτή είναι η κύρια ανησυχία για την ήπειρο στο σύνολό της, με την ΕΚΤ να αντιμετωπίζει όχι μόνο την πρόκληση του πρωτοφανούς πληθωρισμού αλλά και τη συνακόλουθη συμπίεση του κόστους ζωής, που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι έχει ήδη πυροδοτήσει ύφεση στο μπλοκ των 19 κρατών.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις 8 Σεπτεμβρίου, ορισμένοι διατύπωσαν την ιδέα μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, παρόμοια με τα πιο επιθετικά βήματα που έλαβε πρόσφατα η Federal Reserve.
Η μεγάλη ανησυχία, ιστορικά, των οικονομικών επιτελείων στη Γερμανία είναι να μη γυρίσει η χώρα στην περίοδο του υπερπληθωρισμού, μετά τον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.
Πρόκειται για τον μεγάλο φόβο που σκίζει την καρδιά της Bundesbank: όταν μετά την ήττα της Γερμανίας, ο υπερπληθωρισμός επηρέασε αρνητικά το χάρτινο γερμανικό μάρκο, που ήταν το επίσημο νόμισμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη μοιραία τριετία 1921-1923 (100 χρόνια πριν) και ο πληθωρισμός έλαβε την ακραία μορφή του ως υπερπληθωρισμού.