Η υπερ-αυξημένη χρέωση της κιλοβατώρας – η κρατική επιδότηση των 64 λεπτών ανά κιλοβατώρα και η νέα κλίμακα υπολογισμού των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, μπορεί να απαντηθεί πλέον το ερώτημα «πόσο θα πληρώσω για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώσω τον Σεπτέμβριο;»
Ο κάθε καταναλωτής θα δει τη χρέωση που εφαρμόζει η εταιρεία στον τιμοκατάλογο και θα αναγράψει τη σχετική τιμή. Επίσης, θα χρειαστεί να δηλωθεί η εκτιμώμενη μηνιαία κατανάλωση. Τίποτα άλλο όμως. Ο μηχανισμός υπολογισμού αφαιρεί από τη χρέωση της εταιρείας την επιδότηση, υπολογίζει τον ΦΠΑ, τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις (με βάση και την νέα κλίμακα υπολογισμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) και καταλήγει στο τελικό ύψος του λογαριασμού. Έτσι, θα έχετε στα χέρια σας ένα χρήσιμο εργαλείο με βάση το οποίο θα γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα… γράψει ο λογαριασμός ανάλογα με το τι θα καταναλώσετε. Προσοχή: θα μπείτε στο δίλημμα να αλλάξετε πάροχο αναζητώντας το φθηνότερο ή ενδεχομένως να σκεφτείτε και το σταθερό τιμολόγιο. Προσοχή διότι τα σταθερά έχουν γίνει πολύ ακριβά και δεν επιδοτούνται από τον μόνιμο μηχανισμό.
Η νέα κλίμακα ΥΚΩ
Η νέα κλίμακα υπολογισμού των χρεώσεων θα διαμορφώνεται -εκτός απροόπτου- ως εξής:
- Για καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος από 0 έως και 400 κιλοβατώρες τον μήνα (ή έως 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα από τα 0,0069 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 0,0169 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή προστίθεται ένα λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
- Για το τμήμα της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τις 400 έως τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα (δηλαδή από τις 1600 έως τις 2000 κιλοβατώρες στο τεράμηνο, η χρέωση από τα 0,05 ευρώ αναμένεται να μειωθεί αισθητά στα 0,035 ευρώ. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 30% η οποία όμως αφορά μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι κατανάλωσης.
- Για το τμήμα της κατανάλωσης άνω των 2000 κιλοβατωρών ανά τετράμηνο (ή 500 κιλοβατώρες ανά μήνα) η χρέωση από τα 0,085 ευρώ που είναι σήμερα, θα πέσει επίσης στα 0,035 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά η κλίμακα θα «μαζευτεί». Αυτή η μείωση, υπερβαίνει το 60%.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ