Οι περισσότεροι καταναλωτές της Ευρωζώνης στην πραγματικότητα δεν εξοικονόμησαν περισσότερα στην πανδημία
Μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης συσσώρευσε αποταμιεύσεις στην πανδημία, ωστόσο τα περισσότερα εξ αυτών δεν διαθέτουν το αναγκαίο επιπλέον αποθεματικό για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η μελέτη – μια προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα – βασίζεται σε έρευνα που έγινε σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης την περίοδο 2020 – 2021. Διαπιστώθηκε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο τα νοικοκυριά κατά 20% αύξησαν τις αποταμιεύσεις και κατά 16% τις συρρίκνωσαν.
«Η κατανομή των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μπορεί να περιορίσει τον βαθμό που τα αποθεματικά αυτά μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares σε άρθρο για το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.
Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από μια ισχυρή αγορά εργασίας».
Λαγκάρντ: Θα αυξάνουμε τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%
Υπενθυμίζεται ότι η Κ. Λαγκάρντ πριν λίγες ημέρες με ανάρτησή της στο blog της ΕΚΤ, τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να υποχωρήσει αυτός στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Μόλις λίγα 24ωρα μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από το 2011, η πρόεδρος της θέλησε να στείλει ένα ξεκάθαρο, όπως είπε, μήνυμα στις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τις αγορές ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού ληφθούν υπόψη τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλη αβεβαιότητα, λόγω και του πολέμου και των τιμών ενέργειας. Καθώς η οικονομία προχωρά και ανταποκρίνεται στις πολλές προκλήσεις από έξω και από μέσα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάζει την κατάσταση και θα αποφασίζει για τον ενδεδειγμένο ρυθμό των επόμενων βημάτων μας με βάση τα νεότερα στοιχεία», ανέφερε.
Αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, είπε η επικεφαλής της, είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει μόνιμος. «Αυτό είναι ό,τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι αυξήσεις των τιμών διαχέονται στην οικονομία και ο κόσμος αρχίζει να αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον. Τότε, θα μπορούσαμε να δούμε τους φαύλους κύκλους αυξήσεων μισθών και τιμών που έχουν οδηγήσει ιστορικά σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό», σημείωσε η Λαγκάρντ.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στο ευρώ, σημειώνοντας ότι ενώνει 340 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι θα παραμείνει σταθερό νόμισμα. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε. Είναι η δουλειά μας και θα τα καταφέρουμε», είπε.