Ενα ακόμα ρεκόρ καταγράφει η χονδρεμπορική τιμή για αύριο Τρίτη. Είναι η δεύτερη υψηλότερη στη Γηραιά Ήπειρο, που καλείται να πληρώσει ακριβά το μαρτύριο της σταγόνας από τη Μόσχα. Σε ύψη-ρεκόρ και η τιμή φυσικού αερίου.
Νέο σοκ έρχεται από τον χώρο της ενέργειας καθώς η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας εκτοξεύεται για αύριο Τρίτη σε νέο ρεκόρ, στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα ή 14,2% υψηλότερα από σήμερα. Είναι μάλιστα η δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, θέση που μοιράζεται με τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία (όλες έχουν τιμές στα 616 ευρώ). Τα πρωτεία αύριο καταλαμβάνει η Ελβετία με 624 ευρώ.
Στον αντίποδα, ως συνήθως, Πορτογαλία και Ισπανία. Στην Ιβηρική, που έχει πάρει ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλλες, η τιμή είναι μόλις 183 ευρώ η μεγαβατώρα. Διαφοροποιείται και η Πολωνία, που χάρη στους λιγνίτες έχει τιμή 388 ευρώ/MWh.
Ράλι στις τιμές φυσικού αερίου
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνουν εκ νέου τα κέρδη τους καθώς επέστρεψαν οι φόβοι για παρατεταμένη διακοπή της ροής μέσω ενός μεγάλου αγωγού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξάνονται έως και 15%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή. Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα.
Ηδη η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα ακριβώς μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου».
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Το έθνος αξιολογεί την ανάγκη παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών, ένα μέτρο που θα αντιπροσώπευε μια στροφή στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Την Παρασκευή, η Gazprom είπε ότι απαιτούνται εργασίες στη μοναδική λειτουργική τουρμπίνα του αγωγού, που λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 20% εδώ και εβδομάδες.
Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε στα 280 ευρώ την μεγαβατώρα. Τρέχει ένα σερί πέντε εβδομάδων ανόδου, θυμίζει το Bloomberg.