Τα δικαστήρια πλέον αντιμετωπίζουν με επιείκεια τους χρεωμένους ασφαλισμένους, ενώ η προσαρμογή του Υπουργείου Εργασίας στην απόφαση του ΣτΕ για τη μείωση του ορίου παραγραφής στη 10ετία δίνει ανάσα σε πάνω από 250.000 δανειολήπτες.
Σύνταξη σε ασφαλισμένους (ακόμα και) με υπέρογκα χρέη προς τον ασφαλιστικό τους τομέα, εν προκειμένω τον ΕΦΚΑ, δίνουν πλέον δικαστικές αποφάσεις, προσπερνώντας τον “κανόνα” πως το πλαφόν χρεών για χορήγηση σύνταξης είναι τα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 για τους αγρότες.
Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναφέρει, όπως έγραψε το dikastiko.gr πως πρέπει να καταβληθεί σύνταξη και σε ασφαλισμένη με χρέος 86.000 ευρώ με βάση τη δεινή οικονομική της κατάσταση και τα προβλήματα υγείας της. Ζήτησε δε να λάβει σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης, άλλως να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις ή έστω να της χορηγηθεί σύνταξη για τα έτη που θεωρείτο ότι έχει καταβάλει εισφορές.
Η γυναίκα ήταν ασφαλισμένη επί 46 έτη στο ΤΣΑΥ – υπάγεται πλέον στον ΕΦΚΑ – και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, τη δικαίωσε. Η ασφαλισμένη είχε στις αρχές του προηγούμενου έτους όπως έγραψε το dikastiko.gr λάβει θετική απόφαση για την καταβολή σύνταξης παρά την οφειλή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής ζητώντας την ακύρωσή της αλλά έχασε τη δικαστική μάχη , ενώ θα καταβάλλει και τα δικαστικά έξοδα στην ασφαλισμένη!
Η απόφαση
‘Οπως αναφέρει το Εφετείο «με την κρινόμενη έφεσή του, το εκκαλούν Ταμείο επιδιώκει την ακύρωση της εκκαλουμένης απόφασης προβάλλοντας αφενός ότι μη νομίμως το πρωτόδικο δικαστήριο ενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα και αφετέρου ότι η κρίση του αυτή οδήγησε εν προκειμένω σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και της ισότητας, εφόσον η εφεσίβλητη ευνοήθηκε παίρνοντας σύνταξη χωρίς να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει νομίμως τις ασφαλιστικές της εισφορές και χωρίς να εξυπηρετήσει τις σχετικές αιτηθείσες ρυθμίσεις. Ο πρώτος ισχυρισμός πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμος, διότι σύμφωνα με το νόμο το δικαστήριο έχει εξουσία να ελέγξει αυτεπαγγέλτως το νόμιμο έρεισμα της προσβαλλόμενης ενώπιόν του διοικητικής πράξης, ενώ ο δεύτερος ως αλυσιτελής, διότι εν προκειμένω εχώρησε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αυτεπάγγελτη έρευνα λόγω μη νομίμου ερείσματος της εν λόγω πράξης βάσει των διατάξεων του π.δ. 258/1983 και συγκεκριμένα της παρ. 1 εδ. γ’ του άρθρου 6 αυτού, σύμφωνα με την οποία, εφαρμοζόμενη στην προκειμένη περίπτωση, δεν έπρεπε να θεωρηθεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή της εφεσίβλητης από ασφαλιστικές εισφορές, ούτε να της διακοπεί η προσωρινή σύνταξη» επισημαίνεται στην απόφαση του Εφετείου.
Η απόφαση του ΣτΕ για σύνταξη σε πολίτες με χρέη
Τα πράγματα όμως αλλάζουν με βάση διάταξη που θα προωθήσει το Υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ , μετά την υπ΄αριθμόν 1833/21 απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι είναι αντισυνταγματική την 20ετία για την παραγραφή των οφειλών. Ουσιαστικά το ΣτΕ, με την έκρινε ότι η ομηρία των οφειλετών επί 20ετία για τον καταλογισμό των χρεών τους δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ανελευθερίας και πρότεινε ένα ηπιότερο καθεστώς παραγραφής με όριο τη 10ετία.
Ετσι με την παραγραφή ενός σημαντικού μέρους των οφειλών, και εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 ευρώ για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει. Αυτό σημαίνει ότι σύνταξη, παρά τα χρέη τους στον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να πάρουν δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με τη νέα διάταξη νόμου που παραγράφει τις οφειλές μετά τη δεκαετία αντί της εικοσαετίας που ισχύει σήμερα.
Ωφελημένοι από τη μείωση του χρόνου παραγραφής στη 10ετία αντί της 20ετίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με μη βεβαιωμένα χρέη, καθώς θα γλιτώσουν ένα μέρος από τα βάρη των οφειλών τους που υπερβαίνουν τη δεκαετία.