Κατευθυντήριες οδηγίες για ενιαία αποτύπωση των χρεώσεων και των εκπτώσεων – Εκτιμήσεις για αυξήσεις 23% στις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο
Λογαριασμούς «καρμπόν» από όλους τους παρόχους ρεύματος ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιδιώκοντας να περιορίσει τις παραπλανητικές αναφορές με τις εκπτώσεις και την κρατική επιδότηση των λογαριασμών.
Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εξέδωσε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου κατευθυντήριες οδηγίες (σύσταση για προαιρετική εφαρμογή) που προτρέπουν τους προμηθευτές ηλεκτρικής στην αποτύπωση με συγκεκριμένο και ομοιόμορφο τρόπο αποτύπωσης των ανταγωνιστικών χρεώσεων (τιμή κιλοβατώρας), των πάγιων χρεώσεων, των εμπορικών εκπτώσεων, της κρατικής επιδότησης (ΤΕΜ) και της τελικής χρέωσης προμήθειας των καταναλωτών.
Διαβάστε ακόμα: Οι νέες τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο
«Όπως παρατηρήθηκε, οι προμηθευτές έχουν υιοθετήσει διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης της απαραίτητης ενημέρωσης για τον τρόπο που προέκυψε η τελική τιμή», σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΡΑΕ και εξηγεί για την πρωτοβουλία της: «Η διαπιστούμενη ποικιλομορφία και ετερογένεια δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την ορθή, περιεκτική και πλήρη πληροφόρηση, καθώς και τη συγκρισιμότητα των προϊόντων προμήθειας. Ως εκ τούτου, η ΡΑΕ», συνεχίζει αιτιολογώντας την ανάγκη ενιαίας αποτύπωσης των λογαριασμών και διαφημιστικών καταχωρήσεων: «Λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι ο τρόπος παρουσίασης της τελικής τιμής καταναλωτή, καθώς και της επιδότησης μέσω του ΤΕΜ, επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας και, υπό αυτήν την έννοια, συνιστά στοιχείο που δύναται να αναχθεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα ή πλεονέκτημα για κάθε προμηθευτή, έκρινε σκόπιμη και αναγκαία την εναρμόνιση των σχετικών καταχωρίσεων».
Ενιαία μορφή
Έτσι, η ΡΑΕ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, «σχετικώς, συστήνεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να υιοθετήσουν την ακόλουθη (σ.σ. βλέπε γράφημα) μορφή απεικόνισης της αρχικής – βασικής χρέωσης προμήθειας, της αποτύπωσης της κρατικής επιδότησης και της προκύπτουσας τελικής τιμής καταναλωτή.
Ο εν λόγω μορφότυπος θα πρέπει να υιοθετείται σε κάθε δημοσιευμένο τιμοκατάλογο, ενημερωτική επικοινωνία, εμπορική – διαφημιστική καταχώριση, καθώς και στους Λογαριασμούς Κατανάλωσης. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των κάτωθι στοιχείων οφείλει να έχει το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς, χρώματος και φόντου, καθώς και να τίθεται στο ίδιο οπτικό επίπεδο», περιγράφει ο Ρυθμιστής στις κατευθυντήριες οδηγίες.
Συμμόρφωση
Την ίδια στιγμή και όπως αναφέρουν πληροφορίες, λίγο πριν τη λήξη της νέας προθεσμίας που έχει θέσει η ΡΑΕ για αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου σε τρεις προμηθευτές προκειμένου να ανακαλέσουν αναφορές που παραπλανούν τους πελάτες τους ως προς το ύψος των χρεώσεων και των εκπτώσεων, οι συγκεκριμένοι παίκτες φέρονται να έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των διαφημιστικών μηνυμάτων τους.
Πηγές θέλουν οι εταιρείες αυτές ήδη να συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις της ΡΑΕ και να άλλαξαν τις δημόσιες αναφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρυθμιστής υποστήριζε πως εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίαζαν την κρατική επιδότηση ως χορηγούμενη εμπορική έκπτωση.
Αυξήσεις τιμών
Σε 12 ημέρες οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τους νέους τιμοκαταλόγους τους για τον Σεπτέμβριο.
Στις 20 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι με βάση τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων, να αναρτήσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσει που αφορούν στις καταναλώσεις ρεύματος για τον επόμενο μήνα.
Οι πληροφορίες θέλουν οι πάροχοι, αν εξακολουθήσουν τα τρέχοντα δεδομένα των τιμών φυσικού αερίου TTF, με πτήσεις… άνω των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, και της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος με τιμές στην περιοχή των 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, να στέλνουν την κιλοβατώρα 23% πάνω από τα επίπεδα του Αυγούστου. Αυτό πολύ πρακτικά σημαίνει πως το χαμηλότερο τιμολόγιο θα εκτιναχθεί στα 0,60 ευρώ ανά Κιλοβατώρα από τα περίπου 0,48 ευρώ σήμερα.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει την τιμή της κιλοβατώρας κάτω από τα 0,15 ευρώ να χορηγεί επιδοτήσεις της τάξης των 1,5 δις. ευρώ.