Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός το 2022 – Ποιες οι προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της ΕΚ
Με την ενεργειακή κρίση να μην έχει κοπάσει και τον πληθωρισμό παρά την πρόσκαιρη επιβράδυνση, να εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη μια δύσκολη δοκιμασία, με ένα τεστ αντοχής που θα «αποκαλύψει» τα όριά της τον επερχόμενο χειμώνα.
Η πλειονότητα των αναλύσεων που έχουν ως αντικείμενο την πορείας της Ευρωζώνης, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον αναπόφευκτο να διολισθήσει προς την ύφεση τους επόμενους μήνες. Αυτό υποστηρίζει και το Bloomberg, το οποίο ωστόσο εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι «ρηχή», μικρής εμβέλειας και δυναμικής, από την οποία η οικονομία της Ευρωζώνης θα «ξεγλιστρήσει» πολύ σύντομα, εντός των δύο πρώτων τριμήνων του 2023.
Το Bloomberg παρατηρεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανάπτυξε δυναμική κατά το τελευταίο τρίμηνο, χάρη στο πλεόνασμα που παράγει ο τουρισμός αλλά και τη σημαντική δημοσιονομική στήριξη που παρείχε η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτή η δυναμική θα επιβραδυνθεί απότομα λόγω πολλαπλών κρίσεων,
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την βασική αιτία, καθώς επιδεινώνει την ενεργειακή κρίση και δίνει «τροφή» στα… μαύρα σενάρια για παροχής ενέργειας με το δελτίο τους επόμενους μήνες, πυροδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό. Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης, γεγονός που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στη διατήρηση των υψηλών τιμών σε βασικά είδη και προϊόντα. Παρόλα αυτά οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη όμως θα μπορούσε να περάσει ελαφρά την ύφεση εφόσον οι καταναλωτές παραμείνουν προστατευμένοι από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Αυτό προϋποθέτει ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να λαμβάνουν μέτρα μείωσης του κόστους φυσικού αερίου το επόμενο έτος.
Εφόσον όλα τα παραπάνω πραγματωθούν, τότε η Ευρωζώνη θα βρει ξανά τον βηματισμό της ανάπτυξης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023
Σ’ ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι κατά τους τελευταίους μήνες της τρέχουσας χρονιάς θα ανέλθει στο 9,5%. «Βλέπουν» αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά μέσο όρο 5,5% το επόμενο έτος, ενώ η αντίστοιχη πρόβλεψη του Ιουνίου εδραζόταν στο 3,2%.
Τι θα πράξει η ΕΚΤ
Επίσης, αναφορικά με τις ενέργειες και τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Bloomberg προβλέπει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να τελειώσει τον Μάρτιο, όταν οι ενδείξεις πτώσης του βασικού πληθωρισμού θα γίνουν σαφέστερες».