Στην τελευταία θέση στην ΕΕ στον Δείκτη ελευθερίας του Τύπου για το 2022 βρίσκεται η Ελλάδα, πίσω από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Πολωνία. Συγκεκριμένα η Ελλάδα συγκεντρώνει μόλις 55,52 βαθμούς στον εν λόγω Δείκτη.
Η Νορβηγία είχε την καλύτερη βαθμολογία στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη το 2022 με 92,65, ενώ η Ρωσία, είχε μόλις 38,42. Την αμέσως χειρότερη επίδοση μετά τη Ρωσία , έχει η Ελλάδα και ακολουθεί η Ουκρανία. Ο δείκτης παρουσιάζει μια επισκόπηση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και του πόσο ασφαλές και ελεύθερο είναι για τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν καλύτερη κατάσταση για τον Τύπο και τις χαμηλότερες βαθμολογίες να σηματοδοτούν πιθανούς κινδύνους και προκλήσεις.
Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να συλληφθούν, να κρατηθούν, να φυλακιστούν και να σκοτωθούν, και πολλοί αντιμετωπίζουν τακτικό εκφοβισμό ή περιορίζονται από νόμους που στοχεύουν να περιορίσουν την ελευθερία τους. Ενώ η Ευρώπη είναι μεταξύ των ασφαλέστερων περιοχών στον κόσμο για τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, η βαθμολογία του δείκτη ελευθερίας του Τύπου έχει επιδεινωθεί στα κράτη της ΕΕ, καθώς και σε χώρες που δεν είναι μέλη της ένωσης.
Από τις αρχές του αιώνα, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν παγκοσμίως . Δυστυχώς, πάνω από εκατό δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κάθε χρόνο από το 2012 έως το 2015, και παρόλο που η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως από τότε, 50 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της δουλειάς τους το 2020, με το Μεξικό να κατατάσσεται ως η πιο θανατηφόρα χώρα για τους απασχολούμενους στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε η ιστοσελίδα statista.com μπορείτε να δείτε εδώ