Σχέδιο για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών του Δημοσίου καθώς και όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές και πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους ή τη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.
Το σχέδιο απευθύνεται:
- στους φορολογουμένους που είτε είναι οφειλέτες και αποπληρώνουν κανονικά τα χρέη τους στο Δημόσιο (ανεξάρτητα εάν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα)
- είτε αποπληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.
Ωστόσο προβλέπει μείωση της παρακράτησης για όσους χρωστούν στην εφορία και πρόκειται να εισπράξουν χρήματα και χρειάζονται φορολογική ενημερότητα.
Απαραίτητη προϋπόθεση η συνέπεια στη ρύθμιση στην οποία έχουν υπαχθεί. Σήμερα η εφορία προχωρεί σε αυτόματη παρακράτηση των οφειλών μέσω του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος ζητεί την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας είτε για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή για να μεταβιβάσει ακίνητο και παράλληλα έχει βεβαιωμένες οφειλές άνω των 30 ευρώ, τότε η εφορία παρακρατεί ποσό ίσο με 10% έως 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς τη φορολογική διοίκηση οφειλών, ανεξάρτητα αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή. Εφόσον οι δόσεις αποπληρώνονται κανονικά θα μειώνεται το ποσοστό της παρακράτησης.
Ακόμη το σχέδιο προβλέπει έκδοση φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά ακόμα και για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ (μέσω του risk analysis) τους αποδεικνύει ότι επί χρόνια αποπληρώνουν τους φόρους τους χωρίς καθυστέρηση.
Επίσης, από τις αρχές του νέου έτους η ΑΑ∆Ε θέτει σε εφαρμογή τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό. Το μέτρο αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από το 2019 παραμένει παγωμένο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται βελτιώσεις στη ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές, ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.