Εν μέσω θερινών διακοπών άλλαξαν όλα στον υπολογισμό της χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Πάγωσε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι χρεώσεις από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, μπήκαν στην «εξίσωση» μηνιαία πάγια που μπορούν να φτάνουν έως και τα 5 ευρώ ενώ ενεργοποιήθηκε και ο νέος τρόπος υπολογισμού της κρατικής επιδότησης. Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δημοσίευσαν τους τιμοκαταλόγους τους και τώρα -δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές- περιμένουν την… αντίδραση των πελατών. Για να υπάρχει βέβαια αντίδραση πρέπει να γίνει κατανοητός ο νέος τρόπος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτό συμβάλλει το εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης που βάζει κάτω όλα τα δεδομένα και καταλήγει σε αυτό που θέλετε να μάθετε: πόσα θα πληρώνετε ανά μήνα και ποια είναι η τελική χρέωση ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Για να μπορέσετε να υπολογίσετε -έστω κατά προσέγγιση- το τι θα δείχνει ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:
- Αναγράφετε τις χρεώσεις και το πάγιο στο εργαλείο υπολογισμού. Υπάρχει πεδίο για την ημερήσια χρέωση της κιλοβατώρας, για την αντίστοιχη νυχτερινή καθώς και για το πάγιο. Αυτά είναι και τα τρία βασικά συστατικά.
- Επιλέγετε αν δικαιούστε ή όχι το κοινωνικό τιμολόγιο. Αυτό έχει σημασία διότι διαφοροποιεί το ύψος της κρατικής επιδότησης.
Τίποτα περισσότερο δεν χρειάζεται. Το εργαλείο θα υπολογίσει:
ADVERTISING
- Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (σε ευρώ)
- Την κρατική επιδότηση που θα αναγράφει ο λογαριασμός
- Τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που θα τις πληρώσετε ούτως ή άλλως σε όποια εταιρεία και αν είστε πελάτης
- Το τελικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας
- Το τελικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα
Να ξέρετε ότι κάθε μήνα θα ισχύουν και άλλα δεδομένα. Οι εταιρείες θα αλλάζουν τις χρώσεις ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς και το κράτος θα προσαρμόζει αντίστοιχα την επιδοματική πολιτική. Το κράτος προσαρμόζεται στα δεδομένα του leader της αγοράς. Έτσι, ενώ με τα δεδομένα του μεγαλύτερου παρόχου, η τελική χρέωση ανά κιλοβατώρα μπορεί να διαμορφώνεται στα 0,20 ευρώ (με όλες τις επιβαρύνσεις μέσα πλην προφανώς των δημοτικών τελών) σε έναν άλλο πάροχο που επιλέγει να ζητήσει υψηλότερα πάγια και μεγαλύτερες χρεώσεις, το κόστος μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο. Έτσι, ενώ με βάση τις φθηνότερες τιμές που ισχύουν για τον Αύγουστο, ο τελικός λογαριασμός μπορεί να φτάσει στα 72 ευρώ για 350 κιλοβατώρες (250 στο ημερήσιο και 100 στο νυχτερινό) σε έναν άλλο ακριβότερο πάροχο η χρέωση μπορεί να φτάσει στα 101 ευρώ. Υπάρχει και άλλη περίπτωση που ο τελικός λογαριασμός μπορεί να ανέβει και πάνω από τα 140 ευρώ γι’ αυτό και απαιτείται μεγάλη προσοχή.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ