Στην Ευρώπη, σε κίνδυνο φτώχειας βρέθηκαν δύο στα τρία νοικοκυριά το 2020
Δύο στα τρία νοικοκυριά (64%) πολύ χαμηλής έντασης εργασίας στην ΕΕ βρέθηκαν σε κίνδυνο φτώχειας το 2020, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 59,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.
Η ένταση εργασίας αντανακλά πόσο έχουν εργαστεί όλα τα μέλη του νοικοκυριού που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας σε σύγκριση με τις δυνατότητές τους. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση εργασίας μέσα σε ένα νοικοκυριό (όσο πιο κοντά βρίσκονται οι άνθρωποι στην πλήρη απασχόληση), τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να βρεθεί σε κίνδυνο φτώχειας. Η ένταση εργασίας διακρίνεται σε τρία επίπεδα, που κυμαίνονται από πολύ χαμηλό, μεσαίο και πολύ υψηλό.
Στην ΕΕ, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας ήταν 64,0% το 2020. Αυτό το ποσοστό κυμαινόταν από 48,7% στη Δανία και 49,9% στην Ιρλανδία έως σε 70,0% ή και παραπάνω σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λιθουανία με 85,4%, και ακολουθούσε η Ρουμανία (84,2%) και η Λετονία (80,6%).
Τα στοιχεία του 2020 για την ΕΕ δείχνουν ότι η απασχόληση συνέβαλε στην αποτροπή της φτωχοποίησης χιλιάδων νοικοκυριών. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ήταν 64,0% για άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας σε σύγκριση με 5,3% για άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ υψηλή ένταση εργασίας, ενώ το ποσοστό για άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με μέτρια ένταση εργασίας ήταν 23,6%.
Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παρατηρήθηκε ένα παρόμοιο μοτίβο, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος φτώχειας περιοριζόταν όσο αυξανόταν η ένταση εργασίας.