Καταδίκη με ελαφρυντικά οδηγού λεωφορείου για τροχαίο δυστύχημα με θύμα οδοκαθαριστή

107

 

Δαμιανός Αθανασίου

Ποινή φυλάκισης 2 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν ημεδαπό που κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας από αμέλεια με ελαφρυντικά.
Ο κατηγορούμενος στις 16 Φεβρουαρίου 2018 και περί ώρα 11:10 οδηγούσε το λεωφορείο, στην πόλη της Ρόδου, επί της οδού Στ. Καζούλη, με κατεύθυνση προς την οδό Δημοκρατίας.
Η οδός Δημοκρατίας είναι διπλής κατεύθυνσης, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.
Από τη μία κατεύθυνση η οδός Δημοκρατίας άγει προς το πανεπιστήμιο και από την αντίθετη κατεύθυνση άγει προς το στάδιο «Διαγόρας».
Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση της οδού Καζούλη με την οδό Δημοκρατίας και προκειμένου να εισέλθει το όχημα στην οδό Δημοκρατίας με κατεύθυνση προς τα Πανεπιστήμια, ο οδηγός του οχήματος στρίβει δεξιά, ώστε να βρεθεί στην οδό Δημοκρατίας και δη στο ρεύμα, που άγει προς το πανεπιστήμιο.
Η ημέρα ήταν βροχερή, το οδόστρωμα ήταν υγρό και η κυκλοφορία των οχημάτων κανονική.
Ο κατηγορούμενος, ενώ επιχειρούσε να εισέλθει από την οδό Καζούλη στο άγον προς το πανεπιστήμιο ρεύμα της οδού Δημοκρατίας, δεν οδηγούσε με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή του στην οδήγηση ενόψει των καιρικών συνθηκών (βροχή) και του κατοικημένου της περιοχής, ούτε και ασκούσε τον απαιτούμενο έλεγχο και εποπτεία επί του αυτοκινήτου ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τυχόν απαιτούμενο αποφευκτικό ελιγμό στην περίπτωση που βρισκόταν στην πορεία του πεζός ή εμπόδιο.
Εξαιτίας της αμελούς αυτής συμπεριφοράς του και της εσφαλμένης εκτίμησης των πραγματικών περιστατικών δεν αντιλήφθηκε άμεσα τον ανακύψαντα κίνδυνο, όταν ο 63χρονος Αντώνιος Αρβανίτης του Αχιλλέα, ο οποίος εξαιτίας προβλήματος υγείας, βάδιζε αργά, εργαζόταν δε ως οδοκαθαριστής, επιχείρησε πεζός να διασχίσει κάθετα το οδόστρωμα, εκτός διάβασης πεζών, από τα αριστερά προς τα δεξιά σε σχέση με τη πορεία του κατηγορουμένου, ούτε και μπόρεσε να ακινητοποιήσει έγκαιρα το όχημά του ή να επιχειρήσει αποτελεσματικό αποφευκτικό ελιγμό, όταν ο πεζός βρέθηκε αιφνιδίως στην τροχιά του και δη λίγο πριν ανέβει στο πεζοδρόμιο της οδού Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να επιπέσει επάνω του με το εμπρόσθιο δεξί τμήμα του οχήματος του και να τον παρασύρει με αυτό.
Συνέπεια της προπεριγραφείσας σύγκρουσης λεωφορείου και πεζού ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του τελευταίου, ο οποίος υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς, μετωπιαίες θλάσεις, τραχειοστομία και νεφρική ανεπάρκεια.
Συνεπεία των παραπάνω κακώσεων επήλθε ο θάνατος του τραυματισμένου πεζού στις 8-4-2018 στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου και νοσηλευόταν από την ημέρα του τροχαίου ατυχήματος.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Κώστας Χαλκιάς.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr