Μεγαλύτερες δόσεις για όσους χρωστούν σε ΕΦΚΑ και Εφορία, πώς θα γλιτώσετε τον «τόκο»

110

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

Μεγαλύτερα ποσά δόσεων θα κληθούν να καταβάλλουν οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ λόγω της συνεχούς αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε σημαντική αύξηση του επιτοκίου του ευρώ, κατά 1,25% σε λίγους μόνο μήνες, πολιτική που σύμφωνα με τους αναλυτές θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες αυξάνοντας δραστικά το κόστος του χρήματος. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό επηρεάζει σημαντικά και το επιτόκιο αναφοράς που χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα της πάγιας ρύθμισης οφειλών 12 ή 24 δόσεων και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σε έως 48 δόσεις και το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή κυμαίνεται σε 4,95% για έως 12 δόσεις και περίπου 6,5% για έως 24 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει όσους δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

Όσοι είναι ήδη σε ρύθμιση, καθώς και όσοι σπεύσουν να κάνουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ ή και προς την εφορία μέσα στις επόμενες μέρες, και πάντως σύντομα, θα γλιτώσουν από τη νέα επιβάρυνση λόγω των πρόσθετων τόκων. Όσο μεγαλύτερη είναι η οφειλή τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο τόκος που θα χρεώνεται στη ρύθμιση.

Το οικονομικό επιτελείο ήδη διερευνά το πότε και ποιο θα είναι το ύψος της αύξησης των επιτοκίων. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα περιλαμβάνει την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των χρεών σε ΕΦΚΑ- ΚΕΑΟ της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24, όπως ισχύει ήδη για οφειλές στην εφορία.

Παραδείγματα

Οφειλή 3.000 ευρώ προς τα Ταμεία που ρυθμίζεται σήμερα σε 12 δόσεις θα έχει τόκο περίπου 132 ευρώ και δόση 261 ευρώ το μήνα. Εάν εφαρμοστεί η αύξηση που υπάρχει μέχρι σήμερα κατά 1,25% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις, ο τόκος της ρύθμισης θα ανέβει στα 152 ευρώ και η δόση στα 263 ευρώ.

Οφειλή 5.000 ευρώ προς τα Ταμεία που ρυθμίζεται σήμερα σε 12 δόσεις θα έχει τόκο περίπου 219 ευρώ και δόση 435 ευρώ το μήνα. Με αύξηση 1,25% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις, ο τόκος της ρύθμισης θα ανέβει στα 254 ευρώ και η δόση στα 438 ευρώ.

Οφειλή 10.000 ευρώ προς τα Ταμεία που ρυθμίζεται σήμερα σε 12 δόσεις θα έχει τόκο περίπου 439 ευρώ και δόση 870 ευρώ το μήνα. Με αύξηση κατά 1,25% ο τόκος της ρύθμισης θα ανέβει στα 508 ευρώ και η δόση στα 876 ευρώ.

Η αύξηση των δόσεων όμως από 12 σε 24 θα έχει και περισσότερους τόκους μετά και την αύξηση των επιτοκίων. Για παράδειγμα, στην οφειλή των 10.000 ευρώ, ο τόκος ρύθμισης σε 24 δόσεις ανεβαίνει στα 992 ευρώ, με τη μηνιαία δόση στα 458 ευρώ.

Από 12 σε 24 δόσεις

Στη θέσπιση μίας νέας πάγιας ρύθμισης 24 δόσεων αντί για 12, όπως ισχύει έως τώρα προχωράει το υπουργείο Εργασίας. Ο διπλασιασμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης εκτιμάται πως θα μπορέσει να ωφελήσει κοντά στους 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022, ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις.

Και αυτό γιατί, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 24 δόσεις. Κάτι τέτοιο θα μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης για κάθε ενταγμένο στις 12 δόσεις οφειλέτη.

Επίσης, άμεσα ωφελημένοι θα είναι όσοι οφειλέτες έχασαν τις ρυθμίσεις στο α΄τρίμηνο του 2022, δηλαδή πάνω 90.000, καθώς οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως είναι επιχειρηματίες οι οποίοι μπορούν να καταβάλλουν ένα ορισμένο ποσό για τα χρέη τους στα Ταμεία.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr