Πολιτική συμφωνία τριών σημείων στην ΕΕ για την ενέργεια

40

Τα «εύκολα» θέματα συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας, όπως γνωστοποίησε η Τσεχική Προεδρία. Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης, πλαφόν στα έσοδα παραγωγών ρεύματος και εισφορά για τα διυλιστήρια. Παραμένει το μεγάλο αγκάθι για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Στα «εύκολα» τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρώπης, όπως γνωστοποίησε η τσεχική προεδρία. Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για 1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, 2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και 3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι για το καυτό θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου τα κράτη μέλη παραμένουν διχασμένα. Οπως έγραψε το Euro2day.gr παρά το γεγονός ότι η πολιτική συμφωνία για τον προτεινόμενο Κανονισμό είναι το κύριο θέμα της συνάντησης των υπουργών, σύμφωνα με την ατζέντα που επικαιροποιήθηκε, οι υπουργοί, όμως  θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και για ένα ακόμη θέμα που διχάζει τους 27. Την προοπτική περαιτέρω επιλογών πολιτικής για την άμβλυνση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Μάλιστα, η Τσεχική Προεδρία έχει ετοιμάσει ένα σημείωμα με κατευθυντήριες ερωτήσεις που αφορούν σε ανώτατα όρια τιμών για το εισαγόμενο αέριο, είτε προέρχεται από αγωγούς είτε αγορές LNG, καθώς και σε επιπλέον μέτρα μείωσης της ζήτησης, μεταξύ των οποίων κοινές αγορές και δημοπρασίες.

Χθες, πάντως, η Κομισιόν διεμήνυσε ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να φέρει νομοθετική πρόταση στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου. Ωστόσο, φαίνεται ότι με δεδομένο το γεγονός ότι το πλαφόν στο αέριο υποστηρίζουν 15 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δίνεται σε πρώτη φάση η δυνατότητα να καταγραφούν οι θέσεις των αρμόδιων υπουργών, με το θέμα να παραπέμπεται σαφώς για αργότερα.

ΠΗΓΗeuro2day.gr