Υπέρ της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία το πολωνικό κοινοβούλιο

65

Από Bartosz Sieniawski | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Η κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ του σχεδίου του κυβερνώντος κόμματος για τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Την 1η Σεπτεμβρίου εκδόθηκε ειδική έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία διαπίστωσε ότι η γερμανική κατοχή της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσε στους Πολωνούς ζημίες ύψους 6,2 τρισεκατομμυρίων ζλότυ (1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ). Το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το κυβερνών κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το ποσό αυτό από τη Γερμανία.

Η Γερμανία αρνήθηκε κατηγορηματικά στην Πολωνία την ίδια ημέρα, επικαλούμενη το γεγονός ότι η σοσιαλιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας είχε παραιτηθεί από το δικαίωμά της στις αποζημιώσεις το 1953.

Τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ότι η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα ECR, στην οποία ανήκει το Νόμος και Δικαιοσύνη, θα προτείνει ψήφισμα που θα διατάσσει τη Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις στην Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, το θέμα των αποζημιώσεων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Πολωνία. Η ιδέα επικρίθηκε από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η απαίτηση χρημάτων από τους Γερμανούς σήμερα μπορεί μόνο να επηρεάσει τις καλές μας σχέσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, κατέθεσαν επίσης τις δικές τους προτάσεις ψηφίσματος που υποστηρίζουν την απαίτηση για αποζημιώσεις. Συνολικά τρία σχέδια υποβλήθηκαν από εκπροσώπους του Νόμου και Δικαιοσύνης, της φιλελεύθερης Πλατφόρμας Πολιτών (PO) και του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος (PSL).

Το σχέδιο του PO προέβλεπε επίσης την απαίτηση πολεμικών αποζημιώσεων από τη Ρωσία, καθώς η Πολωνία δέχθηκε επίσης επίθεση από τη Σοβιετική Ένωση τον Σεπτέμβριο του 1939.

Τελικά, επικράτησε η πρόταση ψηφίσματος που υπέβαλε το PiS. Υποστηρίχθηκε από 418 από τους 460 βουλευτές της κάτω βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου, ενώ μόνο τέσσερις τάχθηκαν κατά. Έτσι, το σχέδιο για την επιδίωξη αποζημιώσεων από τη Γερμανία έπαψε να αποτελεί ιδέα μόνο του PiS και έγινε επίσημη πολωνική πρωτοβουλία.

Στο ψήφισμα, η κάτω βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου «καλεί την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να αναλάβει απερίφραστα την πολιτική, ιστορική, νομική και οικονομική ευθύνη για όλες τις συνέπειες που προκλήθηκαν στη Δημοκρατία της Πολωνίας και στους πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας ως αποτέλεσμα της εξαπόλυσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το Τρίτο Γερμανικό Ράιχ».

ΠΗΓΗeuractiv.gr