Το ποσοστό της παραβατικότητας αγγίζει το 90% στις μεγάλες υποθέσεις «εξαφανισμένων εμπόρων» και τύπου «καρουζέλ»
Σημαντική αύξηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και της απάτης στον ΦΠΑ καταγράφουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου του 2022, με το ποσοστό της παραβατικότητας να αγγίζει το 90%.
Οι υποθέσεις αφορούν τις περιπτώσεις «εξαφανισμένων εμπόρων» και τύπου «καρουζέλ», με κυκλώματα που πραγματοποιούν εικονικές συναλλαγές με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, με στόχο τη διασπάθιση του ΦΠΑ.
Στο συγκεκριμένο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ απενεργοποιήθηκαν 42 ΑΦΜ «εξαφανισμένων εμπόρων», ενώ συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022, απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ 98 εξαφανισμένων εμπόρων, οι οποίοι είχαν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις
Αναλυτικότερα, η ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) ολοκλήρωσε στη διάρκεια του τριμήνου Μαΐου – Ιουλίου, 48 ελέγχους και έρευνες, για απάτη στο Φ.Π.Α. και εντόπισε σοβαρές παραβάσεις στις 42 από αυτές. Μάλιστα τον μήνα Ιούλιο, σε 18 ελέγχους «πάγωσε» 16 ΑΦΜ.
Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου διενεργήθηκαν 109 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 98 περιπτώσεις στις οποίες απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων. Το ποσοστό παραβατικότητα έφτασε στο 89,9%! Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από έρευνες για απάτη στο Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν συνολικά ανήλθαν σε 16,64 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και το 2021, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 178 έρευνες – ελέγχους ΦΠΑ και βρέθηκαν παραβάσεις στις 139 με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει στο 81,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υψηλό ποσοστό της παραβατικότητας οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογικές αρχές κατευθύνονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις κατόπιν καταγγελιών, οι οποίες κατά συντριπτικό ποσοστό είναι ακριβείς.
Ειδικότερα, τίθενται στο στόχαστρο υποθέσεις έρευνας σχετικά με την απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ και τον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων, αξιοποιώντας στοιχεία από ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου και συνδυασμένης πληροφόρησης. Παράλληλα, για πρώτη φορά αξιοποιούνται στοιχεία από το σύστημα Ανάλυσης Δικτύων Συναλλαγών (Transaction Network Analysis- ΤΝΑ), του οποίου κύριος σκοπός είναι η επεξεργασία και ανάλυση στοχοθετημένων πληροφοριών για τη διασυνοριακή απάτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Τα καρουζέλ
Στον μηχανισμό των καρουζέλ, εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη σε εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Μία από τις εταιρείες της αλυσίδας, συνήθως η εισάγουσα τα αγαθά, δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό παρότι τον χρεώνει στον επόμενο αγοραστή, διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό απάτη. Η εταιρεία αυτή συνήθως εξαφανίζεται χωρίς ίχνη αμέσως μετά τη συναλλαγή (εξαφανισμένος έμπορος).
Η είσπραξη του φόρου είναι συνεπώς αδύνατη στη χώρα στην οποία καταναλώνονται τα αγαθά ή οι υπηρεσίες.
Ωστόσο, οι άλλοι αγοραστές στην αλυσίδα ζητούν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τη μεταπώληση των αγαθών.
Έτσι, μπορεί το κράτος να επιστρέψει ΦΠΑ για ΦΠΑ που δεν εισέπραξε και η ζημιά να είναι διπλή, καθώς χάνει το 24% της αξίας των εμπορευμάτων και επιστρέφει το 24% της αξίας τους!
Μια άλλη παράμετρος είναι, να τα αγαθά ή οι υπηρεσίες μπορεί στην πραγματικότητα να μην μετακινήθηκαν ή να μην υπάρχουν καν, δηλαδή να πρόκειται για ανύπαρκτες συναλλαγές.